Надежда, че се създават условия за възстановяване на отношенията Русия

...
Надежда, че се създават условия за възстановяване на отношенията Русия
Коментари Харесай

Помпео: Преговорите в Сочи бяха много продуктивни

Надежда, че се основават условия за възобновяване на връзките Русия - Съединени американски щати бе изразена от Владимир Путин на срещата му с държавния секретар Майкъл Помпео в Сочи, съобщи ТАСС. " Преди няколко дни имах удоволствието да беседвам с президента на Съединени американски щати по телефона и у мен се сътвори усещане, че президентът е надъхан за възобновяване на руско-американските връзки, контакти, за взаимно решение на въпросите, които съставляват съвместен интерес за нас. Ние от своя страна нееднократно сме казвали, че също бихме желали да възстановим връзките в пълноформатен размер. Надявам се, че в този момент за това се основават нужните условия ", посочи Путин. Той добави, че " Съединени американски щати към този момент са станали огромен производител на нефт и в този смисъл имаме защо да си приказваме от позиция на стабилността на международните енергийни пазари ". Путин за прощален път удостовери, че Русия не се е намесвала в изборите в Съединени американски щати и благодари на специфичния прокурор Робърт Мълър за обективното му следствие, отхвърлило тази интервенция.

Путин и Помпео са разискали целия набор от проблеми, блокирали двустранните връзки: Венецуела, Иран, Украйна, Сирия, Иран, Корейския полуостров, оръжейната конкуренция, енергийната сигурност. " Той (Путин) явно е осведомен с всички тези въпроси доста, доста добре, тъй че ние можахме доста бързо да навлезем в подтекста и съответните детайли на нашите връзки. Така че в този смисъл те (преговорите) бяха в действителност доста продуктивни ", показа Помпео по-късно пред съпровождащите го публицисти.

Срещата се състоя вечерта във вторник след тричасовите договаряния сред външния министър Сергей Лавров и Помпео, които дадоха взаимна конференция. Лавров съобщи, че двамата са постигнали единодушие за потребността да възобновят каналите за връзка сред Съединени американски щати и Русия. Русия е подготвена да възобнови разговора със Съединени американски щати по всички типове оръжия, означи Лавров и разясни, че е обърнал изключително внимание на въпросите за надзор над въоръженията и че са разискали контракта нов СТАРТ - или нов контракт за стратегическите нуклеарни оръжия. Лавров разкри, че е предал на Помпео меморандум с обстоятелства за интервенция на Съединени американски щати във вътрешните каузи на Русия.

Съединени американски щати са подготвени да намерят обща основа с Русия, сподели Помпео. Той изрази вяра, че макар разликите двете страни ще продължат разговора за Венецуела. Съединени американски щати работят за включване и на други страни в договорите за нуклеарно разоръжаване, а също не търсят война с Иран, добави гостът.

Двамата са разискали и допустима среща сред Путин и Тръмп. Лавров разясни, че Москва позитивно ще реагира на предложение за такава, в случай че то постъпи публично.

" Днешните срещи бяха положителна стъпка напред. Съединени американски щати и Русия демонстрираха в предишното, че ние можем да си сътрудничи по основни интернационалните въпроси. Призоваваме Русия да работи дружно с нас, с цел да се промени траекторията на нашите връзки за богатството на двете страни ", написа Помпео в туитър.

Сирия, Корейският полуостров и Афганистан са били тематиките, по които съгласно Помпео има единодушие. Пред съпровождащите го публицисти той разкри, че са били съгласувани " съответни стъпки ", които " могат да подхващат и те, и ние ". Той сподели, че не може да разкрие детайлности, само че добави, че става дума за разблокиране на процеса по сформирането на конституционния комитет за Сирия, който би трябвало да работи бъдещата конституция на страната. " Постигнахме известно и, както считам, в действителност градивно напредване по какъв начин може да се развива ситуацията в Афганистан ", добави Помпео. За нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров той сподели: " имаме обща задача и се надявам да съумеем да намерим път по какъв начин да работим дружно над това. Той (Путин) схваща, че Съединени американски щати ще стоят отпред на този развой ".

Медиите оповестиха, че Помпео ще се яви в сряда вечерта пред Тръмп в Овалния кабинет да му рапортува за резултатите от договарянията. Срещата им ще бъда закрита.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР