Надали може да се надцени степента на значение на руско-китайските

...
Надали може да се надцени степента на значение на руско-китайските
Коментари Харесай

Си Дзинпин и Путин обявиха нова ера в света: Няма да има повече по-висши демокрации

Надали може да се надцени степента на значение на руско-китайските връзки за построяването на интернационален ред, който да е различен на еднополюсно-хегемонистичния модел. Нито пък може да се подчертае какъв брой близки станаха връзките сред двете страни при ръководствата на Си Дзинпин и Владимир Путин. Лидерите на двете сили са и остарели другари, както Путин акцентира. Двамата са се срещали към 40 пъти на разнообразни конгреси и формати. Да забележим и какво вещае последното посещаване на Си Дзинпин в Москва.

Показателно е, че китайският водач посети първо съветската столица, откакто беше избран отново за трети път като водач на страната и партията си. Двете страни са най-големите съседи на всяка една от тях и имат всеобхватно и стратегическо съдействие. Между тях има доста въпроси за разискване в сферите на стопанската система, търговията и двустранните връзки, на които ще се спрем малко по-късно. Първостепенното обаче е, съграждането на нов международен ред, който да е в духа на концепцията на Си Дзинпин за споделена орис на човечеството, а не в духа на Студената война и концепцията за надмощие на една обособена страна.

" Предстои смяна, която не се е случвала от 100 години ", съобщи китайския президент на своя съветски сътрудник, добавяйки, че " ние дружно ще създадем тази смяна ".

Двете страни преди всичко подчертаха потребността от разговор за решение на украинската рецесия, както и потребността от почитание към терзанията за сигурността на всяка страна. Очевидно ставаше въпрос за агресивното военно-политическо уголемение на НАТО в източна посока, само че също по този начин и за дейностите на Съединени американски щати по целия свят, в това число опитите им за застрашаване на суверенитета на Китай в Южнокитайско море, провинция Тайван и тнт. Що се отнася до Украйна, съветската страна акцентира пред китайската делегация, че би желала обновяване на договарянията за мир допустимо най-бързо.

В този смисъл двамата водачи подчертаха, че не съществува такова нещо като " по-висша народна власт " и всички страни могат да се развиват по лични модели и да избират личен път на развиване в региона на правата на индивида и всичко друго. Двете страни осъдиха и политиката на " цветни революции ", която дано да напомним, докара до войни, безпорядък и неустойчивост в Ирак, Сирия, Афганистан, Закавказието, Украйна, Либия и на доста други места по света. За стабилността на целия свят е значимо, че може още тази година вътрешните министри на Русия и Китай да се срещнат, с цел да обсъдят противодействието на опитите за международна дестабилизация посредством дирижирани цветни революции.

По-нататък, Си Дзинпин предложения съветския си сътрудник да посети Китай за третия " Форум за Един пояс, Един път за интернационално съдействие ". Поканата е била направена на неофициална среща сред двамата водачи, както оповестява китайската организация Синхуа. Руската страна също оказа огромно внимание на китайската делегация, която се срещна с изключение на с президента Путин и с премиера Михаил Мишустин и съвсем цялото съветско държавно управление. Освен това, Русия удостовери привързаността си към правилото за обединен Китай, което е значимо в миг, когато Съединени американски щати нагнетяват напрежението в Тайванския пролив.

Това иде да покаже, че сред двете страни има в действителност стратегическо партньорство и двустранни връзки, които очевидно устояват на всички геополитически разтърсвания на интернационалната сцена. Явно, че утежняването на връзките сред Русия и Запада не повлиява на руско-китайските връзки, което пък е препоръка за стабилността и надеждността на Китай като интернационален сътрудник. Това може да се съпостави с непостоянното отношение на Съединени американски щати. Един образец е иранското нуклеарно съглашение, което беше подписано от президента на Съединени американски щати Обама, развалено от президента Тръмп, а в този момент три години подновяването му се протаква от администрацията на Байдън. За разлика от Съединени американски щати, където доста страни и интернационалните организации не знаят с каква администрация ще си имат работа, Китай не се въздейства от моментната конюктура в връзките си, което се потвърждава от стратегическата руско-китайска връзка.

Това е, несъмнено, и осъзнаване на взаимната полза на връзките, която не се изчерпва единствено с търговско-икономическия триумф. Да, стокооборота на двете страни доближи рекордните 190 милиарда $ и ще надвиши предварително заложената цел от 200 милиарда стокооборот до 2024 година. Но по-важното е, че през днешния ден Русия и Китай са двете единствени страни, които имат задоволително мощ да се опълчват на политиката на хегемонизъм, цветни революции, едностранни наказания и наново разпалване на Студената война. Факт е, че доста други страни, като Ирак, Либия и Югославия да вземем за пример, бяха атакувани обратно на всякакво интернационално право, когато станаха неизгодни за тези, които се пробват да наложат хегемонията си. Очевидно това не може да се случи с Русия и Китай, изключително пък когато посред им има такова стратегическо партньорство.

Все отново имаше и други значими въпроси сред китайската делегация и съветското държавно управление - енергетика, търговия, просвета, инфраструктура и културен продан. Разширяването на свързващата инфраструктура сред двете страни протича с ускорени темпове. Става въпрос да вземем за пример, за Байкалско-амурската автомагистрала и Транссибирската железница. Тук е значимо, че министър председателят на Русия Мишустин насочи покана за посещаване на новия му китайски сътрудник Ли Цян " допустимо най-скоро " да посети Русия.

Както беше упоменато, товарооборота сред двете страни към този момент е 190 милиарда $, което е огромен триумф, само че с цел да го сложим в подтекст, дано да кажем, че по време на първото избиране на Си Дзинпин за китайски водач, двете страни са си пожелавали товарооборот от 100 милиарда. Освен това, капиталовият портфейл на руско-китайската комисия по капиталово съдействие обгръща 79 плана на баснословната сума от 165 милиарда $.

Подписаният от двамата водачи проект за развиване на основните посоки на икономическото съдействие до 2030 година планува осем съществени посоки. Сред тях са развиване на търговията, развиване на взаимосвързаността на логистичната система, поръчителство на взаимната и световна енергийна сигурност.

Отношенията сред Русия и Китай в 21-и век са оня рубеж в интернационалната система, на който страните от целия свят могат да се опират, когато желаят да отстояват своя саморасъл и самостоятелен път на развиване. Двете великански страни са потвърдили, че не постановат своя път или идеология никому. Вместо това руско-китайският тандем предлага на света хрумвания, които са залегнали в китайската дипломация и политика, като единната орис на човечеството, съпротива на " играта с нулева сума ", взаимноизгодни връзки и почитание към позициите на всяка страна.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР