Над три пъти е нараснал броят на иновативните училища за

...
Над три пъти е нараснал броят на иновативните училища за
Коментари Харесай

Три пъти е нараснал броят на иновативните училища

Над три пъти е повишен броят на новаторските учебни заведения за последните 6 години. В момента тези учебни заведения са 548, като във всяко четвърто се осъществят два или повече новаторски плана. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на интернационален учебен конгрес за новаторската просветителна среда във Варна.

“Нараства и броят на учениците, които се образоват в новаторските учебни заведения. Всичко това демонстрира, че в българските просветителни институции има наложила се просвета, подкрепяща нововъведенията, а това е доста значимо, с цел да могат те да се развиват сполучливо ”, сподели още проф. Цоков. По думите му просветителната среда се трансформира и става още по-позитивна, а посредством плановете учителите имат свободата да творят. Той посочи и още една позитивна наклонност – от ден на ден планове са ориентирани към развиване на мощните страни на учениците и към социално-емоционалното учене. Именно те би трябвало да бъдат акцент в цялостната активност на учителите и са значима стъпка към понижаване на експанзията в учебно заведение.

“Обединени от обща концепция в границите на новаторските планове се следи екипна работа на учениците ”, сподели още министър Цоков. Постигнатото ще се надгради, както с построяването на STEM кабинети във всички учебни заведения по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и с дейностите по Национална стратегия „ Иновации в деяние “. Тя дава опция за продан на нововъведения сред учебните заведения посредством подвижност, посещаване на място, демонстрации и наблюдаване на нововъведенията. Проф. Цоков акцентира, че от тази година по тази стратегия се планува създаване и на лаборатории за нововъведения, в които могат да се включат шефове, академични преподаватели и представители на бизнеса. Така още по-целенасочено ще могат да се развиват нововъведенията и те ще се мултиплицират в просветителната система.

Във форума се включиха близо 300 участници от България и чужбина. Сред тях бяха кметът на Варна Иван Портних, евродепутатът Емил Радев, Красимир Вълчев, ръководител на комисията по обучение в Народното събрание, Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура - Диян Стаматов и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР