Над сто са най-известните родни кръчми в Европа и САЩ,

...
Над сто са най-известните родни кръчми в Европа и САЩ,
Коментари Харесай

Над 100 родни кръчми хранят българите в чужбина

Над 100 са най-известните родни кръчми в Европа и Съединени американски щати, които гостят българи и чужденци. Най-много сънародници се радват на известни ястия във Англия - близо 20 ресторанта се развиват от наши бизнесмени. В Германия, където също има огромна българска диаспора, работят 14 кръчми.

Бизнес в храненето развиваме още в Испания, Гърция и Белгия, сподели информация на „ Монитор “.

Във Англия сънародниците употребяват шопска салата за 7 евро, кебапчето под 3 евро не може да се откри. Най-много кръчми с родни ястия, познати и в други балкански страни, има в Лондон – 18, и едвам един в Ливърпул. В Германия има цели 14 ресторанта, които оферират обичайната българска кухня. 4 от тях се намират в столицата Берлин, един във Франкфурт и един в Мюнхен, а останалите са разпръснати из цялата страна. Любимите мусака и сармички радват поданици и посетители на градовете на разнообразни цени. Порцията сарми е 5.90 евро, а мусаката 9.80 евро.

Американец търси корените си в България

В другите заведения за хранене цените могат да се разграничават с до 2-3 евро за порция. В Австрия заведенията за хранене са два, ситуирани в столицата. В един от тях част от менюто е написано и на български език. Една от офертите предлага отбелязване на празник с родственици или сътрудници. За празничната вечер ресторантът излага бюфет вид „ шведска маса “, като ако остане храна, то тя може да се вземе у дома. Има и обичайната българска питка. Другото заведение е кафе-ресторант, а като лого на страницата може да се види гербът на столицата ни. Сайтът му може да се преглежда на немски, британски и български. Супите костват сред 3.50-4.00 евро, а сачовете стигат над 20 евро. Кюфтетата са по 2 евро, а 3 кюфтета или 3 кебапчета костват 6.50 евро. Салатите са до 8 евро, като някои костват и под 6 евро. От тях най-скъпа излиза „ Асорти “, която за 700 г е 11 евро. Шопската салата е 4.50 евро. Предлагат се и пърленки за 2.50 евро.

Връщат млади българи от чужбина с 1200 лв. месечно

На Иберийския полуостров родната диаспора се храни в родни заведения за хранене в Испания, където има осем заведения. В нашенска механа във Валенсия постоянно се предлага обедно меню за 8 евро, което включва салата, чорба, главно ядене, напитка, самун, десерт или кафе. В Италия ресторантът е един, като той е ситуиран в столицата Рим. Интересното при него е, че в действителност е пицария на наша сънародничка, която предлага италиански деликатеси. Български ястия се оферират и в Холандия, където нашенски 2 заведения има единствено в Хага. Едно от тях е кафе-бар, като отзивите за него в интернет са главно от българи. Другото е ресторант, в който личният състав е от българи, като в отзивите хората хвалят мястото за вкусната храна, само че се учудват на това, че не може да се вършат обособени сметки по остарял бит, а би трябвало масата групово да заплати.

В страната на шоколада - Белгия, също обичат да похапват и български вкуснотии. На територията й се намират 3 ресторанта с нашенска кухня - в Лиеж, Ланакен и Синт Йост де Ноде. В някои от тях се оферират профилирани менюта - за деца и възрастни. Цената на детското меню е 18 евро, като в него влизат напитка, порция кюфтета или кебапчета, а за десерт се оферират сладолед или палачинки. Чешката бира с родна класика кюфтета и шопска салата има единствено на едно място - златна Прага. Порцията кюфтета с гарнитура пържени картофи и лютеница е на цена от 109 крони (около 4 евро), а шопската салата за 49 крони (2 eвро).

В полските Лодз и Варшава имат по един български ресторант. Варшавският носи красивото име на едно от най-големите благосъстояния на България - розите. Кебапчетата в него костват 34 злоти или към 7 евро. а шопската салата 25 злоти или 6 евро. Според родни учени мигрантите в новата страна правоприемник нерядко не могат да намерят работа в предприятия на приемното общество - да вземем за пример заради незадоволителни езикови познания или непризнати професионални квалификации. За това те се ориентират към основаването на лична компания на основата на персонален обществен, финансов, професионален или различен капитал.

Имигрантите ни наляха 4 милиарда лв. в стопанската система

Отваряйки собствен народностен ресторант, магазин, салон за хубост и прочие, те се трансформират в етнични бизнесмени или предприемчиви имигранти. До огромна степен в сходни етнически анклави е най-ясно забележима ролята на българското етнопредприемачество за запазване на културното ни завещание, считат доцент доктор Владимир Пенчев и доктор Таня Матанова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - Българска академия на науките. Но надалеч освен там, в противен случай, съвсем на всички места, където има българско мигрантско наличие, етнобизнесът е много деен участник в съхраняването на културните обичаи. Нещо повече - поддържането на българската тържественост в миграция от нашите сънародници там способства до известна степен и за развиването на етническия бизнес измежду мигрантите, защото постоянно в градове с по-многобройно българско наличие се провеждат празнувания на Великден, Гергьовден, Трети март, 24 май и другите национални и обичайни празници. На тях наложително има български хранителни артикули и питиета, предлагани от ситуиран в района български магазин или ресторант.

В прилежаща Гърция заведенията за хранене са четири, ситуирани в Атина. Два от тях се намират покрай Националния археологически музей. В ресторанта, носещ името на страната ни, шопската салата се продава за 4 евро. Мусаката пък е 5 евро. Предлагат се и разнообразни ястия с месо като пилешки хапки, пиле с ориз и карначета. Разбира се, кюфета и кебапчета също се оферират за 1,50 евро едното. Към менюто има и морски деликатеси, които костват сред 7-9 евро. Освен това, сънародниците ни оферират и доставка в района на Атина. Ресторант „ Хъшове “, който също се намира в гръцката столица, е елементарно откриваем, защото на входа му на няколко места може да се види изписано на български името на кръчмата.

В Сърбия и Хърватия наши кръчми няма. Там обаче в доста заведения се оферират главно локални ястия, които са близки до българските. Румъния нашенски заведения за хранене също няма, само че за сметка на това в столицата Букурещ може да се насладим на френски, италиански, китайски, японски и индийски ястия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР