Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете

...
Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете
Коментари Харесай

Мощен циклон се е насочил към България! Кога ще удари и колко още ще чакаме времето за море и плаж?

Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще опустоши най-южните елементи на Италия, по-късно Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България от юг-югозапад, оповестява Нова телевизия.

Днес обаче ще се порадваме на хубаво време – ветровито с температури сред 24 и 29 градуса. В западната част на страната е допустимо да превали и прегърми, само че на изток слънцето ще грее с цялостна мощ. По морето слънцето ще надделее над облаците. Температурите ще са към 22-24 градуса. Вятърът ще е сдържан, а вълнението на водата – едва. В планините няма да е толкоз прелестно за преходи.

В западната част на страната ще е облачно, ще вали и ще гърми. Температури – до 15-16 градуса. А по най-високите елементи на Рила е допустимо да превали и сняг. Рязката смяна ще настъпи във вторник. От югозапад идват интензивни превалявания, гръмотевици и градушки. Едва в навечерието на почивните дни преваляванията последователно ще намалеят. През целия интервал температурите гладко ще се повишават и чак събота-неделя те ще догонят по-нормални за сезона стойности – към 27 градуса.

По пътищата се обрисува спокоен ден. Ако планирате да пътувате, направете го през днешния ден. От вторник до края на седмицата ще е мокро, хлъзгаво и с повече възможност за мъгли. Заради последните порои пропадна пътят през прохода „ Шипка “. При километър 182 водата е отнесла банкета и към 100 метра от пътното платно. Участъкът е рисков, само че сигнализиран.

Ремонтът е плануван да продължи до 30 юни 2018 година. Тази седмица по границите със Сърбия и Турция се чака да стартира обичайният поход на гастарбайтерите. Ако пътят ви минава през тези сериозни точки, имайте едно мислено, че са вероятни опашки. Опасност от поройни наводнения е оповестена от вторник вечерта през целия ден в сряда.

В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра. На юг – заплаха ще дебне по всички планински притоци на реките Арда и Марица. Проблеми са вероятни по всички реки в региона на Родопите. Системите за ранно предизвестие предвиждат жълт код за рисково високи равнища за реките Черна в региона на Смолян и Елховска при Рудозем.

От сряда до петък геомагнитната интензивност ще е динамична, предвиждат пък от Руския институт по физика „ Лебедев “. Очакват се магнитни стихии до 5-та степен от 10-степенната канара. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – отговорни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е целесъобразно да си стоят у дома и да са покрай течности.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР