Над шест часа продължи протеста на Възраждане срещу Зеления сертификат.

...
Над шест часа продължи протеста на Възраждане срещу Зеления сертификат.
Коментари Харесай

Проследихте на живо с Dir.bg: Бунтът срещу зеления сертификат

Над шест часа продължи митинга на " Възраждане " против Зеления документ. Недоволните се събраха по обед пред Народното събрание, а скоро по-късно се стигна до конфликти с органите на реда в опит да влизане в постройката. След това митингът се реалокира пред Министерство на здравеопазването, а министърът проф. Асена Сербезова се съгласи да одобри за раговор депутати от " Възраждане ".

При сблъскване по време на щурма против Народно събрание четирима служители на реда получиха контузии, а един стачкуващ беше арестуван. След това протестиращите излъчиха група от 15 души, която да беседва с управлението на Народно събрание, само че получиха отвод.

Галерия от митинга

Най-високото напрежение беше малко след 13 часа. Тогава протестиращите раздраха полицейския кордон, качиха се на стълбите и стигнаха до вратите на парадния вход. В същото време депутати от партията на Костадин Костадинов пробваха да отворят вратите от вътрешната страна. Осуеттяването на нахлуването струваше на контузии на четирима служители на реда, а на стачкуващите - един арестуван.

Докато извън се чуваха възгласи " Оставка! ", " Давай! ", " Революция! ", " Еничари! ", в постройката бяха останали малко на брой депутати, най-вече от " Възраждане ". Повечето си бяха тръгнали по-рано, а входовете отвътре бяха подсилени с маси и столове. Заради изключителната обстановка в Народното събрание дойде и шефът на НСО.



Самият водач на " Възраждане " - Костадин Костадинов, е под карантина и митингът се организира в негово неявяване. Сред ораторите обаче беше инфекционистът Атанас Мангъров, прочут с възраженията си против имунизацията, ограничаващите ограничения и зеления документ.

 Снимка: БТА

" Каква страна сме ние, че целият КСНС се скрива в миша дупка за това, че на ръководителя на Народно събрание му текнал сополът! ", възмути се в речта си лекарят. " Целта е единствено да се набоцкаме, само че няма никаква изгода ", отхвърли Мангъров изгодата от имунизациите.

 Снимка: БТА

" Костадин Костадинов, за жалост, е под карантина след тази брутална инсценировка ", разгласи ораторът пред митинга във връзка заразяването на шефа на Народно събрание Никола Минчев след КСНС. Деян Николов извини за отсъствието му водача на партията, тъй като, в случай че се появи, можело да го арестуват и да го затворят за 3 години.

Секунди по-късно Костадинов насочи обръщението си видеостената, конфигурирана пред Паметника на Цар Освободител.

" Всички вие сте там да измиете срама на една нация, която дълго време понасям ", обърна се той отдалечено към множеството.

" За следващ път на нас ни се изплюха в лицата. Хората, които ме сложиха под домакински арест, живеят с мисълта, че можеш да премахнеш един и по този метод да унищожиш доста. Можеш да убиеш революционера, само че не можеш да потушиш революцията ", сподели още Костадинов.

" Няма значение дали аз съм на площада, или не съм, тъй като разлика сред нас няма. Отидете и питайте тези, които се слагат над българската Конституция и над българския народ - питайте ги по кое време ще отстранен зеления документ ", надъха той протестиращите.

" Прави се опит за налагане на съвременен медицински фашизъм в целия свят. Този фарс би трябвало да завърши през днешния ден ", съобщи пред множеството Деян Николов от " Възраждане ", който призна, че на площада има и имунизирани, и неимунизирани, и хора със документ, и такива без.

Според него на КСНС " инсценираха една преживелица " със заразяването на ръководителя на Народно събрание. " Готови ли сме за борба? Могат ли да ни спрат? ", попита реторично той.

 Снимка: БТА

Около 14.00 часа стана ясно, че 15 души от протестиращите желаят да бъдат позволени да кажат настояванията си вътре в Народно събрание, наречени от тях " мирни договаряния ". 40 минути по-късно те сложиха ултиматум - в случай че до 15.00 часа не бъдат пуснати, ще възобновят протестните дейности.

 Снимка: БТА

Около 14.47 часа депутатът от " Възраждане " Петър Петров разгласи пред хората, че никой от управлението на Народното събрание няма да ги одобри. За това ги е уведомил зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин.

" Карантинираният ръководител на Народно събрание ще ни одобри, когато му свърши карантината - път обратно нямаме, да отидем и да влезем в Народното събрание ", прикани ораторът на митинга.

Последва подкана към множеството да нахлуе през всички входове вътре в Народното събрание и втори сериозен конфликт с полицията.

 Снимка: БТА

На площада, съгласно уредниците, е имало хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Те са били докарани с рейсове, а някои с персонални коли.

 Снимка: БТА

Малко след 15.20 стачкуващите от площада се насочиха към постройката на здравното министерство. Движението по бул. " Цар Освободител " бе прекратено от часове.

 Снимка: БТА

След като окупираха региона на Министерство на здравеопазването, протестиращите настояха за среща с министър Асена Сербезова. От своя страна тя одобри за диалог няколко представители на " Възраждане ", измежду които и депутати. На срещата участваха още заместникът й доцент Георги Йорданов и основният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.

 Скрийншот: Фейсбук

Полицаите пък смъкнаха шлемовете пред постройката на здравното министерство като знак, че градусът на напрежението на този стадий е свален.

 Снимка: БТА

На срещата в министерството от " Възраждане ", в която взе участие зам.-председателят на Народно събрание Цончо Ганев, желаеха да се отстранен документите в учебни заведения и лечебни заведения, да се затворят пунктовете за имунизация в метрото и да спре говоренето по медиите, което плаши хората. Ако не го създадат, протестиращите идващия път ще бъдат доста повече. Протестиращите сложиха въпроса пред здравната министърка, че статистиката се изкривява през уикенда и насъбраните смъртни случаи от ковид при започване на седмицата се употребяват от медиите за всяване на суматоха. Протестиращите насочиха редица въпроси, които задават хората - по кое време ще свършат рестриктивните мерки, има ли министърката зависимости и също по този начин да им каже истината за имунизациите.

 Снимка: БТА

Изключително нездравословно е в такава здравна рецесия да се употребява страхът на хората, отговори министър Сербезова. Тя им предложа да създадат някаква взаимна група за разговор и ги увери, че е срещу наложителната имунизация.

Действително има растеж на смъртността, цялата статистика се води по този метод - умряли от коронавирус и умряли с коронавирус, изясни Сербезова. Сербезова призна също, че първоначално е имало по-оптимистични настройки по отношение на имунизациите и какъв брой пазят те, само че въпреки всичко обезпечават значима отбрана. " Опасно е да се мисли, че имунизацията пази на 100% ", предизвести министърката.

" Уверявам ви, нямам никакви зависимости, аз бях проверявана от прокуратурата, от Национална агенция за приходите - две инспекции. Това, което вършим тук, го вършим с убеждението, че някои от хората се опасяват да си сложат ваксини, само че огромна част се опасяват за живота си ", разяснява проф. Сербезова. От " Възраждане " прибавиха, че хората желаят да бъдат и свободни. И сложиха въпроса - че във всеки един град отвън София ограничения не се съблюдават и маски не се носят.

 Снимка: БТА

Особен спор се развихри към настояването на Възраждане за унищожаване на Зеления документ. Сербезова бе безапелационна, че той няма да се отстрани на този стадий, само че ще бъде разискван от работната група. Спор провокира и тестването на учениците. Като от Възраждане настояват, че коефициентът на разновидност на детските проби е единствено 19% и са безполезни. Те са срещу използването на PSR за децата.

В отговор на въпрос, че след трета бустерна доза е лежал в болница, доцент Ангел Кунчев отхвърли информацията и съобщи, че е бил у дома в продължение на една седмица. Пак в отговор на въпрос той отхвърли да има зависимости по " Рокфелер " и работи безплатно.

На излизане от срещата депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев съобщи, че представителите на " Възраждане ", които се срещнаха с министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, са поискали да бъде направена комисия от експерти, която да е свикана с публична заповед на министъра, и до 10 дни или две седмици да излязат със мнение.

По думите му митингите ще продължат и ще бъдат доста по-интензивни. На срещата е било коментирано и всичко това, което се изкарва като статистика по отношение на COVID-19, смъртността, методите на тестване, добави депутатът.

По мотив опитите за навлизане от протестиращи в Народното събрание през днешния ден, Ганев сподели, че са призовавали да се съблюдава редът, само че " има хора, които нямат доверие към този ред и тези ограничения, които се вземат ".

Според Ганев е обикновено напрежението да ескалира, защото " това е плод на провежданата политика и е обикновено е хората да не могат повече да понасят това, което се случва ".

" Разделението в обществото е плод на тази политика, която се организира от две години от държавните управления на Борисов, на Каракачанов и на Радев, тъй като се взеха ограничения да се карантинира целия върховен управителен състав на страната, с цел да не участва Костадинов на митинга през днешния ден ", съобщи още Цончо Ганев.

Той прикани премиера Кирил Петков, вместо да се занимава с следствие на умряли дали са имали документи, да излезе и да не се крие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР