Над седемдесет живописни и графични творби на художника Калин Балев

...
Над седемдесет живописни и графични творби на художника Калин Балев
Коментари Харесай

70 живописни и графични творби от Калин Балев

Над седемдесет живописни и графични произведения на художника Калин Балев са подредени в софийската изложба " България ". Изложбата под наслов " Боговете в зодиака " е отдадена на неговата 60-годишнина. Произведенията отразяват креативното му развиване от 1989 година до през днешния ден.

Цветните графики, отпечатани с техниките офорт и акватинта, както и рисунките, отличаващи се със своята пясъчна фактура, са отражение на непосредствените му артистични усещания и прекарвания от Италия и Франция. Тези творби - както цветните му графики, по този начин и черно-белите му рисунки, излизат отвън обичайна визия за градски пейзаж на някои концептуалисти, съгласно която в този род от дълго време не може да се реализира към този момент нищо новаторско или да изненада с самостоятелен изказ, заслужаващ внимание. Калин Балев реализира подстрекателство за метафорична изразност, причудлива атмосфера, одушевеност, изпълваща улиците, измерваща растеж и галеща архитектурните силуети, излъчваща се от лицата и загатнатите човешки фигури на светци, залутани в търсене на нещо изгубено. Композициите, формирани от сочни очертания, спестовно и тъкмо положени, са раздвижени и в това придвижване са загатнати форми, които фенът открива и разгадава, потънал в тази динамичност на картинното пространство.

Основната тематика е за боговете в зодиака, която е послужила за названието на юбилейната експозиция. " Моята цел не е да давам характерен астрологичен израз, тичам от какъвто и да е намек за гадателско предсказване, споделя създателят Калин Балев. Като се срещаме и поддържаме връзка между тях, прекосяваме от една зодия в друга, по този начин всеки има опция самичък да откри себе си. Придържам се към отличителните знаци за всяка зодия и в същото време диря характерното в характера на всяка от тях. "

Към тематиката за зодиите той се връща за повторно в своето изкуство. Тук, за разлика от първия му опит преди няколко години, платната са още по-мащабни, още по-изразителни, още по-живописни. За художника въобще античната митология е вдъхновяваща, богата с образци за нашето съвремие, които са скъпи уроци за всяко потомство. Древногръцката митология кореспондира с вечността. Затова Калин Балев е посветил на нея едни от най-силните си живописни композиции - " Вълшебната нишка ", " Трите нимфи " и други Авторът превъзмогва митологичната сюжетност. Неговата символика е систематизирана, облиците и фигурите са стилизирани и в същото време притеглят със своята виталност.

Една от най-характерните особености в тези картини е тяхната конструкция - Балев вгражда, апликира в живописното пространство на всяка от тях голям брой камъчета. Този естествен материал придава изразителна фактурност, от време на време живописните платна влияят като релефи, камъкът им придава монументално звучене и необикновен еластичен изказ. За него всяко камъче може да се окаже същинска находка, от която да тръгне, с цел да създаде следващата си комбинация. Всъщност той вгражда в платната си знаци, художественото пространство е наситено с елементи. Погледът на фена потъва в един от тях, с цел да открие идващия, с цел да разгадае още голям брой дребни елементи, които сформират динамичен, обогатен с метафорична изразност свят. В композициите му са вградени още разнообразни материали и предмети - раковини, железни детайли, паралелно с перлите, които изобразяват съзвездия, откриваме апликирани болтове - като остриета на копия, даже ключове за брави - всички те са вписани органично, с добър естетически нюх, в структурите на платната.

Калин Балев показва хармонично придвижване от облици, които поддържат връзка между тях, претворяват се едни в други и беседват със звездите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР