Над половината население на планетата ще е с наднормено тегло

...
Над половината население на планетата ще е с наднормено тегло
Коментари Харесай

51% от населението на Земята ще е с наднормено тегло до 2035 г.

Над половината население на планетата ще е с наднормено тегло до 2035 година, сочи отчет на Световната федерация за битка със затлъстяването, заяви Ройтерс.

Това са над 4 милиарда души - като равнищата на затлъстяване се усилват изключително бързо измежду децата и в страните с по-ниски приходи в Азия и Африка. Това може да засегне 208 милиона момчета и 175 милиона девойки до 12 години. 

А цената на това ще е висока - поради множеството здравословни положения, свързани с наднорменото тегло, разноските за опазване на здравето ще набъбнат до над 4 трилиона $ годишно, или 3% от международния Брутният вътрешен продукт.

" Това е ясно предизвестие - държавните управления и политиците по света би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да избегнат предаването на здравни, обществени и стопански разноски на по-младото потомство ", разяснява Луиз Баур, президентка на федерацията и експерт по наднормено тегло.

От организацията акцентират, че виновността за това не е в индивидите, а е необходим фокус върху публичните, екологичните и биологичните фактори, водещи до растеж на затлъстяването.

Анализът употребява познатия от десетилетия показател на телесната маса, или BMI (Body Mass Index), който се пресмята посредством разделяне на тежестта на индивида в килограми на квадрат на височината му в метри. На самостоятелно равнище BMI е неакуратен инструмент - 25 се смята за наднормено тегло, 30 за затлъстяване, само че едри и доста мускулести хора могат да бъдат регистрирани в тези категории заради простата формула. Те обаче са необичайност и на популационно равнище BMI към момента се смята за прецизен инструмент.

Последното сходно премерване е през 2020 година и сочи, че с наднормено тегло са 38% от хората по света, или 2,6 милиарда души.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР