Над половин година държавната машина издирва кой е издал, че

...
Над половин година държавната машина издирва кой е издал, че
Коментари Харесай

МВР, прокуратурата, КЗЛД. Колко институции пазят "Възраждане"

Над половин година държавната машина търси кой е издал, че депутати антиваксъри са ваксинирани. Прокуратурата си е отворила опция да подслушва журналистката Мария Цънцарова. Шефът на КЗЛД не счита имунизационния статус за " персонални данни ", само че търси източника на репортерката.
" Копейка, каква е твоята прогноза - твойте хора ще си фраснат ли четвърта доза? " Думите са част от песента (предизборна, само че това е друга тема) на рапъра и кандидат-депутат от " Продължаваме промяната " Христо Петров - Ицо Хазарта.

Впрочем, добре че като претендент Хазарта се употребява с имунитет, тъй като нищо чудно " по следите " на текста му да тръгнат всевъзможни институции - от прокуратурата до Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД). Всички те са в трескаво търсене на самоличността на източника, който е " издал ", че част от депутатите на " Възраждане " - едни от най-агресивните антиваксърски пропагандатори по време на пандемията, в действителност са имунизирани.

Тази строфа от песента препраща към журналистическото следствие на Мария Цънцарова за bТВ. В началото на тази година тя разкри, че близо 1/3 от, до момента в който партията им организираше митинги против имунизациите.
Реклама Оттогава Цънцарова към този момент над половин година е подложена на напън да разкрие източника си на информацията, уличила лицемерието на политиците. Викана е на два разпита. През юли пък прокуратурата образува досъдебно произвеждане по главата " Компютърни закононарушения " от Наказателния кодекс. Обвинението е такова, че дава опция журналистката да бъде подслушвана на законово съображение.
В същото време Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) е впрегнала всички сили да откри кой е издал имунизационния статус на депутатите от " Възраждане ". Това се случва, макар че ръководителят на комисията призна пред " Капитал ", че въпросният имунизационен статус не може да се счита за част от " персоналните данни " на някого.
Кой е източникът?
Преди дни Асоциацията на европейските публицисти, че Мария Цънцарова е привикана за повторно от структурите на Министерство на вътрешните работи по отношение на материала си. Журналистическата организация първа свърза разпитите с следствие, водено от държавното обвиняване.

Информацията за първите инспекции по случая " Цънцарова " излезе през юли. От партията на Костадин Костадинов са се оплакали пред КЗЛД за това, че имунизационният статус на четирима техни депутати (Николай Дренчев, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров) е разгласен обществено. Месеци по-късно журналистката още веднъж е търсена от Министерство на вътрешните работи с искане да разкрие източника на информацията си. И в двата случая тя отхвърля да го стори.

След второто приучване на Цънцарова. Според тях опазването на здравната загадка е законен мотив, само че в тази ситуация с следствието на Цънцарова би трябвало да се вземе поради публичният интерес.
Реклама Колко е публичен ползата
Българските институции явно не споделят сходна теза. По време на съвещание на Комисията за отбрана на персоналните данни по случая " Възраждане " против Цънцарова " да вземем за пример нейният ръководител Венцислав Караджов споделя пред сътрудниците си, че " не е публичен проблем, че някой се е ваксинирал или не ".

Хипотетично той щеше да бъде прав, в случай че " Възраждане ", чиито депутати се оказаха потвърдено имунизирани, не назоваха обществено имунизациите " пробни течности " и не проведоха митинги пред Народното събрание против имунизацията, с чиито ниски нива експертите изясняват високата смъртност от коронавирус в България.

Когато депутат, който самичък се е предпазил от ковид, пропагандира жителите да не го вършат - това е публичен проблем. В диалог с " Капитал " Караджов призна, че " дейностите на партията съставляват публични дейности и оттова може да се приказва за публичен интерес ".
Ваксинационният статус не спада към " персоналните данни "
Абсурдът не свършва дотук. Караджов удостовери също, че имунизационният статус за ковид не би следвало да се счита за персонални данни. Той сподели това в отговор на въпрос дали охранителите в молове и заведения, които изискваха от жителите имунизационните им документи, са оператори на персонални данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР