Над планините облачността ще е значителна според прогнозата за времето

...
Над планините облачността ще е значителна според прогнозата за времето
Коментари Харесай

Внимание, лавина: Най-важното, което трябва да знаем през зимата в планината

Над планините облачността ще е забележителна съгласно прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Ще има превалявания от сняг, под 1200 метра – от дъжд. Ще духа сдържан и мощен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 5°, на 2000 метра – към минус 1°.Във високите елементи видимостта е понижена и изискванията за туризъм не са доста положителни.

Лифтовите уреди работят на Витоша, Банско и Боровец. Заради мълнии, които поразиха оборудванията през вчерашния ден, ски зоната в Пампорово е отчасти отворена.

Туристите би трябвало да съблюдават зимната маркировка в планините и да употребяват лавинна екипировка, оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС). Вчера скиор почина след рухването на лавина в региона на писта " Маркуджик 3 " на Боровец. Той е бил дружно със свои другари сноубордисти. Те са съумели да избягат от снежния капан.

" Трудно може да се каже, че е неразрешено - в случай че човек желае, ще отиде до такава степен. Това, което знаем сигурно, е, че скиорите нямат наложителните лавинни уреди, които са наложителни за всеки, който излиза и кара отвън пистата. Става въпрос за така наречен лавинна сонда и лопата. Напоследък се приказва и за лавинна раница ", сподели пред Bulgaria ON AIR началникът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.

Трагичният случай е станал през вчерашния ден, малко след 14:00 ч., а акцията е траяла до към 21:30 ч., стана ясно от думите му.

" Тялото е намерено към 19:30 ч. Затруднението при намирането беше неналичието на лавинен апарат, с който елементарно можеше да бъде открит затрупаният. Най-важното за тези уреди е да се знае, че първите 15 минути са най-важни. Ако четиримата имаха лавинни уреди, можеха сами да си оказват помощ и да си дадат късмет. Най-скъпите такива уреди са от порядъка на 700-800 лева, само че какво съставлява това? Купуваш ски за 1500 лева, а не можеш да си позволиш апарат! Има и по-евтини уреди - за по 200-300 лева ", съобщи Нешев.

Лавинната заплаха, изключително в алпийския пояс, е висока. Има и предизвестия, подсети началникът на ПСС.

" Българската лавинна асоциация разгласява непрестанно наблюдения за положението на снежната завивка и за положението на лавинната заплаха. Има задоволително информация, с цел да бъде налична до всеки ", акцентира Нешев.

Според него не е имало риск вчерашната лавина да стигне до другите писти.

" Няма риск, само че съществува такава лавинна заплаха, изключително в северните, източните и североизточните скатове. В планината би трябвало да се подхожда с разсъдък. Когато се излиза отвън пистата, наложително би трябвало да се употребява лавинна екипировка, с цел да имаме късмет. Всички фенове на този вид рисков спорт дано да се образоват. Важни са знанията на такива терени ", посъветва още Нешев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР