Над десет процента от децата по света, или общо около

...
Над десет процента от децата по света, или общо около
Коментари Харесай

Около 20 милиона деца по света са лишени от животоспасяващи ваксини

Над 10 % от децата по света, или общо към 20 милиона, са били лишени от животоспасяващи ваксини предходната година, установяваха Световната здравна организация и УНИЦЕФ, представени от Ройтерс и Франс прес.

В своя годишен отчет върху световното равнище на имунизации експертите предизвестяват, че милиони деца на нашата планета не получават всички ваксини, предпазващи ги от смъртоносни заболявания. Положението е още по-тревожно, поради възходящата зараза от дребна шарка.

За пръв път в годишните статистики на Организация на обединените нации се регистрира имунизирането против човешкия папиломен вирус /HPV/, което се практикува преди навлизането в дейната фаза на половия живот и защищава от рак на шийката на матката.

Миналата година 90 страни, множеството от които се причисляват към богатите, включиха HPV в своите национални стратегии. Това значи, че имунизацията е разполагаем за 33 % от девойките по света. И макар напредъка в региона на битката с папиломния вирус, експертите установяват тревожна застоялост при имунизирането в международен мащаб. Тя е породена от спорове, от неравенства и известно подценяване на казуса. Световното равнище на базово покритие откъм имунизации против дифтерит, тетанус, дребна шарка и коклюш стагнират от 2010 година насам на 86 на 100. Тези проценти са високи, само че незадоволителни съгласно Организация на обединените нации, изключително след надигналата се зараза от дребна шарка. През предходната година са били регистрирани по света 350 хиляди случая на това заболяване, или два пъти повече спрямо 2017 година.

Първите данни за тази година никога не са успокояващи. Регистрираните болести от дребна шарка през първото тримесечие на 2019 година са се нараснали 4 пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР