Над 95 000 нарушения по безопасността на труда са установили

...
Над 95 000 нарушения по безопасността на труда са установили
Коментари Харесай

ГИТ: Над 95 000 нарушения по безопасността на труда за първите 4 месеца на 2023 г.

Над 95 000 нарушавания по сигурността на труда са открили от Инспекцията по труда единствено за първите четири месеца на през 2023 година, прецизират от Инспекцията.

За съпоставяне, през предходната 2022 година инспекторите по труда са открили 96 402 бр. нарушавания на здравословните и безвредни условия на труд. Това са 50,4% от всички открити нарушавания. През 2022 година трудовите инспектори са разследвали 738 произшествия на работното място. Най-честите злополуки са: прилепяне, премазване, смачкване, рухване от височина, провали от електрически ток и удар от падащ предмет. Според разбор, множеството трудови злополуки могат да бъдат предотвратени.

Често работодателят е обезпечил нужната среда за безвредна работа, само че служащият неглижира откритите правила. В тези случаи работодателят има право да в профил от работа служащите, които нарушават условията за сигурност. Те също могат да откажат осъществяването на работа, когато възникне сериозна и непосредствена заплаха за живота и здравето им, пишат от ГИТ.

На 28 април се отбелязва и Международният ден на починалите при трудови злополуки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР