Над 8500 са подадените заявления за безплатна подмяната на печки

...
Над 8500 са подадените заявления за безплатна подмяната на печки
Коментари Харесай

Хиляди столичани искат да сменят старите печки с климатици

Над 8500 са подадените заявки за безвъзмездна подмяната на печки на дърва и въглища с екологични уреди за отопление. Това заяви през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно със заместник-кмета по екология Десислава Билева участва на слагането на климатици в дома на семейство Паневи в столичния квартал " Лозенец ". Досега те са се отоплявали с печка на дърва.

Подмяната на отоплителните тела е по плана " Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности ", финансиран по Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 ". Изпълнението на плана стартира през септември 2021 година.

„ Нашата стратегия за замяна на печки на горива и въглища с по-екологични уреди е част от акцията на Столичната община за възстановяване на качеството на въздуха в София “, уточни кметът Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция. Тя заяви, че над 5400 семейства в София към този момент имат инсталирани нови отоплителни уреди.

В София 30% от замърсяването на въздуха се дължи на печките на дърва и въглища, т.е. методът на отопление е водещ фактор за замърсяването на въздуха, подсети кметът Фандъкова.

Тя напомни, че три следващи години в София няма наднормено завишаване на средногодишните правила, като през последната година има превишение на средноденонощната норма единствено на една от общо петте станции на Агенцията за околна среда, което приказва за трайната наклонност за понижаване на замърсяването. Кметът изрази вяра Столичният общински съвет да поддържа отчета за въвеждането на нискоемесионните зони, чието приемане общинските съветници към този момент два пъти отсрочват.

Заместник-кметът Билева съобщи, че стремежът е до ноември да бъдат инсталирани над 6 хиляди екологични уреди за отопление. Билева напомни, че семействата получават изцяло гратис уредите за отопление, като монтажът също е безвъзмезден.

Подаването на заявката става в районните администрации. Всяко домакинство може да подаде заявката си, с цел да получи изцяло гратис отоплителния апарат, като не е належащо да дава отговор на подоходен аршин. Основното условие е отопляване на дърва или въглища, както и документ за благосъстоятелност на парцела, в който ще се подменя отоплителният апарат.

Домакинствата имат право да избират сред топлофициране, газифициране, пелетна печка или климатик.

„ Ако към този момент семейството има инсталиран апарат, да вземем за пример пелетна печка, само че реши, че желае отопление на климатик, може да подаде заявление за това в районната администрация ", осведоми Билева. Тя сподели, че преди хората избираха главно печките за пелети, само че в този момент, поради рецесията, към този момент избират климатици.

„ Друга значима детайлност е, че няма краен период за подаването на заявките. Те се подават, до момента в който има финансов запас, който е над 34 млн. лева, като над 40 % от тях още не са изразходвани ", заяви Билева и моли жителите да се възползват от програмата, която им дава опция за безвъзмездна замяна и монтаж на отоплителните уреди. Вече и по стратегия LIFE на Европейски Съюз, която e за финансиране на планове в региона на околната среда, могат да се подменят уреди за отопление.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР