Над 7000 участници дрънкаха чанове на Сурва 2018“, гостите на

...
Над 7000 участници дрънкаха чанове на Сурва 2018“, гостите на
Коментари Харесай

Гоним злото с понички и мръвки

Над 7000 участници дрънкаха чанове на " Сурва 2018 “, гостите на фестивала акцентираха на скарата.

" Не вдигайте телефона, повече групи не мога да приема “ - служителката в Регионалния исторически музей в Перник е в суматоха. По обед в събота към този момент са постъпили поръчки за 69 групи от по 20 индивида, които желаят да прегледат Музея на минното дело - уникален на Балканския полуостров. Докато посетителите крачат бодро зад екскурзовода, придържайки с ръка каските, които стоят върху главите им като супници, в историческия музей навалицата е пред тоалетната.

„ Какво да им виждам на фустите и забрадките - възмущава се нетърпелива дама, която пристъпва от крайник на крайник. - Ние сме група, пристигнали сме тук от Брацигово поради карнавала. Трябваше да затворят музея поради нас. Трийсет души сме, до момента в който се изредим в тоалетната, те ти пристигнало време за потегляне ".

Докато групата от Брацигово изследва локалните WC забележителности, в централната градска част на Перник текат дефилета с кукерици, бабугери, сурати, плюфкачи, харачари, станчинари, дервиши, старци и други. 7477 участници - рекорден брой съгласно уредниците на " Сурва 2018 “ - разиграват театрални сценки. Зрителите на фестивала са лимитирани с въжета. Много от тях недоволстват поради публицисти с баджове, които им закриват гледката. " Ей в този момент ще им покажа на тях ", възмущава се дребна жена, която е изпуснала цялата сцена, тъй като ефирен екип е решил да се настани тъкмо пред нея. Мушва се повърхностно под въжето и припва напред. Веднага е съзряна от внимателен служител на реда, който се изправя с цялостен растеж пред нея и разперва ръце: " Вие накъде? " " Журналистка съм, журналистка ". " Аха, а къде ви е баджът? " - пита служителят на реда с изражение " Не на мен тия ". - " Ей оня кукер доскоро ме прегърна. Докато ме друсаше, несъмнено ми го е свалил ", дава отговор дамата. Полицаят отстъпва и пропуща " репортерката " измежду останалите.

" Страшни фотоси направих от първия ред ", радва се тя, когато се връща при спътничките си. В това време служителят на реда със строго изражение размахва пръст на баба с внуче, което се пробва да докопа кукер зад въжето. След това се концентрира върху диалога, който води с сътрудник по радиостанцията - поръчва си тройка кюфтета.

От сцената водещият приканва за следващ път

на чист български групата от гр. Лакони, Сардиния. Най-накрая някой се сеща да им преведе какво се чака от тях. Девет страни са показани на тазгодишното 27-о издание на интернационалния фестивал на маскарадните игри " Сурва ". Участниците са от разнообразни краища на България, Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

Малките фенове, на които в един миг страшилищата им доскучават, се реалокират в " Мечкарницата " - работилница за детски маски в Общинския юношески дом. Мероприятието е гратис и доста скоро се заформят опашки.

Докато кукерите обхождат региона, който уредниците са им поверили да разчистят от уроки и зли сили, множеството към този момент е минало към втората част от ритуала. Централната фигура в нея е царят, за който се заформя софра на селския площад. Той би трябвало да хапне няколко залъка, да отпие от виното и да стартира да назовава за здраве, плодовитост и благодат.

На площада в Перник се е струпало цяло кралско войнство

Прочистили се от злото, хората се ръгат с лакти, с цел да отрупат трапезите - дървени маси, които не стигат за всички, тъй че по-разсъдливите поръчват храна в кутии. Кебапчета, кюфтета, пържоли и другите мръвки, с които посетителите на фестивала се тъпчат, конкурират кулинарния фестивал в сръбския град Лесковац. Месарите на " Рощилиадата " обаче би трябвало да взимат уроци от родните си сътрудници, които ревниво следват правилото " Ден година храни ". Така е и с всичко останало. Тукашните печалбари не са чували за промоцията „ две на цената на едно “ и дори и не им хрумва да вършат дарове на хората, които им вършат по-голям оборот. Пернишки специалитети няма, само че за сметка на това на всяка втора крачка се оферират казанлъшки понички. Като на всеки панаир, има сергии със сливенски чорапи, италианска конфекция, китайски лъкове и мечове, както и панери с кошмарни кученца, които си клатят главата влудяващо и се въртят в кръг.

Каре:

Бутиково зрелище

Малко след 14 ч маскарадните игри " Сурва 2018 “, част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, към този момент са бутиково зрелище. Част от феновете са попрекалили с греяното вино и се друсат по улиците на Перник, като че ли са се накичили с тежки чанове. Отнякъде се пръкват цели групи с нагиздени в ярки цветове циганки, които стартират да се прегръщат и да се снимат с гостите, които приказват на непознат език. След такава прегръдка някой пропищява, че портфейлът му е избягал. В цялата дандания воплите му остават нечути.

В края на фестивала, когато маските на тържеството са паднали, центърът на града остава запустял, беден и посипан с отпадъци. Културно завещание, но различен път. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР