Над 700 000 ученици ще прекрачат днес прага на 2

...
Над 700 000 ученици ще прекрачат днес прага на 2
Коментари Харесай

Първият звънец бие за повече от 700 000 ученици

Над 700 000 възпитаници ще прекрачат през днешния ден прага на 2 349 учебни заведения. В тях ще ги посрещнат над 70 000 учители.

57 000 са първокласниците тази година.

Това оповестиха от Министерството на образованието.

На едносменен режим са 90% от училищата в България.

Около 116 просветителни институции - детски градини и учебни заведения, ще бъдат главно ремонтирани или разширени.

В 43 страни 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и две български държавни учебни заведения.

Полицията също е на крайник за първия образователен ден. Общо 13 000 души от " Охранителна полиция " ще са ситуирани на всички места към учебните заведения и детските градини с включени светлинни сигнализации, с цел да бъдат видяни по-лесно и в привет за учениците.

Проверени над 6 700 учебни заведения и детски градини в страната в последните две седмици. Проведени са и срещи с шефовете на образователните заведения, свързани с ограничения за повишение на сигурността на учениците и децата до достъпа им в учебно заведение.

Планира се при първия образователен ден да се правят инспекции в питейни заведения. Заведенията и магазините към учебните заведения също ще бъдат подложени на инспекция, с цел да не продават алкохол и цигари на учениците.

Предвижда се да се организира среща вид сказка и с родителите на децата, с цел да се изясни по какъв начин подрастващите да пресичат вярно.

Най-честите нарушавания на 15 септември е, че шофьорите не паркират вярно.

Министерството на труда и обществената политика отпуска еднократна помощ за първи, втори, трети, четвърти и осми клас по 300 лв.. 

Медицинската записка за учениците става електронна още от тази образователна година, с цел да се предотвратят честите злоупотреби. Досега учениците наложително носеха в учебно заведение хартиена здравна записка при неявяване от часовете по болест.

Новости има и към изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата образователна година учениците, които не са съумели да ги положат заради медицински или различен сериозен проблем, ще имат право да го създадат на спомагателна дата по съответния предмет.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР