Над 70 лекари е загубила страната ни заради коронавируса през

...
Над 70 лекари е загубила страната ни заради коронавируса през
Коментари Харесай

Ето колко български лекари са загубили битката с COVID-19

Над 70 лекари е изгубила страната ни поради ковид през последната година. Данните са на Българския лекарски съюз.

Общата статистика на Министерството на здравеопазването сочи, че към 11.03.2021 година от COVID-19 са умряли 123 лица, ангажирани в болничната, извънболничната и незабавната здравна помощ – това число лекари, експерти по здравни грижи и водачи на коли за спешна помощ.

Не места COVID-19 порази цели лекарски фамилии. Такъв е случая в с. Краище, Община Белица. Там през август COVID-19 взе две жертви – татко и наследник, докторите Муса и Емил Вакльови, оповестява БТВ.

Седмица след загубата вирусът лишава живота и на Ава Вакльова – здравна сестра, брачна половинка на Муса Вакльов и майка на Емил.

„ До последно не са спирали да оказват помощ – тичаха, знаеха, че има заболели хора, обаче те не се плашеха “, споделя Муса Гагъм от Краище.

В чест на фамилията улица в селото беше кръстена на тяхно име. През май първа измежду медиците в Сливен си отива 43-годишната доктор Илияна Иванова, която е на първа линия от началото на пандемията. След гибелта ѝ отделението остава единствено с един доктор. Колегите ѝ я изпратиха с овации и не скриха болката си.

„ Ние нищо не знаехме за тази болест и не чакаме, че лекарите ще губят живота си в нея. Това е едно семейство, в което всяка загуба се приема като персонална “, споделя шефът на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ – Сливен – доктор Васислав Петров. Съпругът на умрялата доктор Иванова, който също е доктор в регионалната болница, напуща след гибелта на брачната половинка си.

В момента работи на първа линия във Военната болница в Сливен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР