Над 60 процента от учителите в България са застрашени от

...
Над 60 процента от учителите в България са застрашени от
Коментари Харесай

Над 60% от учителите в България са застрашени от прегаряне

Над 60 % от учителите в България са застрашени от така наречен прегаряне, стана известно на национална конференция, отдадена на тематиката, проведена от синдиката "Образование " към КТ "Подкрепа " по план. Форумът се състоя във Велико Търново.

В срещата участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 и министърът на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е.

Един от изводите по плана е, че измежду учителите липсват пълномощия по какъв начин да се оправят със напрежението, по какъв начин по-добре да ръководят времето, с което разполагат, и съчетанието сред персоналния и професионалния живот, уточни министър Сачева.

Тя означи, че в измененията в Кодекса на труда, които би трябвало да бъдат признати до края на месеца, е заложено педагогическите експерти да имат опция да се пенсионират по-рано по лична преценка.

Президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов напомни, че сходна опция съществува посредством така наречен Учителски пенсионен фонд, учреден през 1997 година, само че е значимо тя да бъде "облечена " законодателно.

Петнадесет са факторите, които въздействат на напрежението при учителите преди и след пандемията от COVID-19. Сред тях е тематиката за ангажираността на учениците, взаимоотношението с родителите, административната тежест, психоклимата и общественото партньорство, уточни министър Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009.



Той акцентира, че са анулирани тематичните разпределения като наложителни, с цел да се понижи административната тежест, а рекомендациите към районните ръководства на образованието и шефовете са да предизвикват творчеството и иновативността на преподавателите.

Нов миг в Колективния трудов контракт е сключването на съглашение сред родителите и учителите за ясни и по-строги правила във връзка с дисциплината в учебно заведение. Документът не е наложителен, а задачата е да се сътвори диалог и взаимна поддръжка при възпитателната функционалност на учебното заведение, означи министър Вълчев.

Той напомни, че следващата година средствата за заплащане на учителите ще бъдат един милиард триста и осемдесет милиона лв. повече по отношение на 2017 година.

Според доктор Юлиян Петров - ръководител на синдиката "Образование " към КТ "Подкрепа ", в Колективния трудов контракт в областта на обучение е заложено и създаването на национална стратегия за рехабилитация и възобновяване на педагогическите експерти, като един от обезщетителните механизми за превъзмогване на така наречен бърнаут, присъщ за съсловието.



Той акцентира, че с изключение на финансовите механизми, извънредно значими са обществените политики, които ще допринесат към привличането и задържането на експертите в областта на образованието. Идеята е утвърдена от всички сътрудници, като на първия стадий от програмата ще се възползват учителите в по-напреднала възраст.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР