Над 560 семейства в Смолян още тази есен ще получат

...
Над 560 семейства в Смолян още тази есен ще получат
Коментари Харесай

Подменят котлите на пелети в Смолян след седмица, следват кл...

Над 560 фамилии в Смолян още тази есен ще получат безвъзмездни уреди за отопление - котли на пелети или климатици по плана на общината за възстановяване качеството на атмосферния въздух. Монтажът на котлите стартира от другата седмица, а от средата на октомври ще се инсталират и климатиците, заяви за „ Марица “ заместител - кметът на община Смолян Марин Захариев.

Жителите на Смолян, които са декларирали желанието си да сменят горивната база в домовете си, към този момент ще стартират поетапно да получават дълго чаканите уреди. Проектът се забави поради пандемията, ограниченията за която бяха блокирали обследването на домовете.  

За замяна на горивните системи в Смолян бяха подадени в началото заявки от 2500 семейства. От март 2021 година стартира проучване на семействата, само че поради ограниченията против Ковид 19, те се забавиха с месеци, защото анкетите по домовете не можеха да се осъществят, което отсрочи във времето и оповестяването на процедурите за избор на реализатори за доставка на уредите – климатици, пелетни печки, котли и други, с които да се подмени отоплението на твърдо гориво, обясниха от управата.

Подмяната стартира от този октомври при семействата, които са се класирали с максимален брой точки по плана.

„ Нашата упоритост е тези, които имат над 50 точки, да успеем тази година да им инсталираме уредите. При котлите са към 350 семейства, при климатиците - към 240 “, сподели Захариев.

Тази седмица в общината ще има среща с доставчиците на уредите, с цел да се посочи графикът. Монтажът ще се прави от няколко екипа. Съветът към хората е въпреки всичко да се запасят с известно количество дърва за огрев, с цел да не остават седмица – две без отопление до слагането на новите уреди.

Монтажите ще продължат и през идната година до месец октомври.  Междувременно в общината не престават да одобряват заявки за включване в плана.

„ Получихме спомагателен запас от 1.2 млн. лева за плана , със съглашение, в границите на този програмен интервал и включихме още семейства, към този момент са общо към 3000. И сега се одобряват заявки със период до края на тази година, тъй че хората, които не са се присъединили, могат да го създадат. И в идващия програмен интервал ще има още веднъж средства за такива действия. По този метод на 100 % ще бъдат обхванати всички искащи да подменят горивната си база на територията на общината “, съобщи Захариев.

Отоплението с печки на дърва се сочи за главен замърсител на въздуха в родопския град. Измерванията сочат, че в общината замърсяването на въздуха е единствено от финни прахови частици/ФПЧ/ и то сезонно, като главната причина е битовото отопление на дърва и въглища. По изчисленията на специалистите с подмяната на горивните системи ще се спестят към 100 тона нездравословни излъчвания

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР