Над 550 елитни български животни ще участват в 16-тото издание

...
Над 550 елитни български животни ще участват в 16-тото издание
Коментари Харесай

Явор Гечев ще открие Националното животновъдно изложение

Над 550 елитни български животни ще вземат участие в 16-тото издание на Националното животновъдно ревю. То ще се организира на 16 и 17 септември 2022 година, а хазаин на събитието ще е в град Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево. Организатор е Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни и Министерството на земеделието, с поддръжката на Държавен фонд „ Земеделие “. Това оповестиха от Министерството на земеделието.

Изложението ще бъде публично намерено на 17 септември от министъра на земеделието господин Явор Гечев и изпълнителният шеф на ИАСРЖ господин Георги Йорданов.

Най-многобройни ще са животните, които показват овцевъдството и козевъдството – 400 от 38 породи. Говедовъдството ще бъде показано с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Биволите от породата „ Българска мурра “ също ще вземат влиятелно присъединяване.

Интерес за посетителите ще съставляват и класните селекции в коневъдството, които ще бъдат показани от 8 породи коне Източнобългарски кон, Дунавски кон, Плевенски кон, Хафлингер, Рисиста порода, Чистокръвна Английска порода, Арабска шагия и забележителната Ахал-Теке.

Традиционно за събитието ще забележим и породата „ Българско овчарско куче “. Разнообразието при зайци ще бъде обезпечено за ревюто от Земеделския институт и доста частни стопани. Освен експерти в сектора и фенове, добре пристигнали на изложбата са и най-малките гости, които е значимо да възпитаваме обич и почит към отглеждането на животни от най-млада възраст, безапелационни са уредниците.

Специално обособена зона ще показа стартъпи на млади бизнесмени и изобретателни компании в бранша в България, които ще дадат нови отговори на актуалните и бъдещите въпроси на актуалното отглеждане на животни. „ Имаме упоритостта да обединим гении от започващи компании и инженери по животновъдни технологии за решение на съответни проблеми, разпознати от бранша на отглеждането на животни “, акцентират уредниците.

Съпътстваща стратегия на Националното животновъдно ревю тази година е извънредно богата и пъстра. „ Трансформация на отглеждането на животни “ е главната тематика, която стои във фокуса на институциите, учените и експертите, ангажирани в бранша. Затова в границите на форума в Сливен ще бъдат дискутирани механизми и концепции за развъждане, които да са удобни за животните, околната среда, климата, и в това време – конкурентоспособни и насочени към потребителите. „ Храна за бъдещето “ е друга самодейност от съпътстващата стратегия, която ще дава информация за новаторски формули и процеси за произвеждане на фураж, в подтекста на хуманното отношение към животните, околната среда и различните източници на протеини.

 

За поредна година Асоциацията на месопреработвателите в България ще взе участие в ревюто с акцията „ Дни на българското месо “, която поощряване развиването на бранша посредством разпространение на българското месо на вътрешния и интернационалните пазари.

Националното ревю СЛИВЕН 2022 е значим конгрес за животновъдите в България. В обществено и стопански сложни времена промишлеността е потвърдила, че остава сплотена и виновна към потребителите с разнообразието и качеството на храната, която поставят на масата. Затова тази среща сред експерти, обмена на информация и познания е огромната добавена стойност за всички участници, само че и за посетителите, които ще отидат на 16 и 17 септември в Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево. На фермерския базар ще могат да се опитат вкусни родни артикули и всеки да отнесе парченце от фермата до трапезата си.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР