Над 500 души с риск от диабет тип 2 преминаха

...
Над 500 души с риск от диабет тип 2 преминаха
Коментари Харесай

Д-р Наталия Конова: Има голям смисъл от скрининговите кампании

Над 500 души с риск от диабет вид 2 минаха безвъзмездни проучвания
60 на 100 са с високи равнища на гликиран хемоглобин

Над 500 пациенти с висок риск от диабет вид 2 минаха през безплатните проучвания на гликиран хемоглобин в акцията „ Не чакай диабета! Изследвай се през днешния ден! “ на Института за здравно обучение, проведена през декември 2023 година Партньори в акцията бяха Центърът за предварителна защита на диабета на УМБАЛ „ Александровска “ и още 11 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас. Целта бе ранна диагностика и попречване на болестта посредством информиране и смяна в метода на живот.

Интересът към скрининга бе доста огромен, на горещия телефон на акцията и през специфичната платформа за записване бяха регистрирани над 5000 запитвания, споделят уредниците. Всички участници в проучванията са хора с два или повече рискови фактора. По-голямата част от тях са дами – близо 70%. При 60% от всички са открити предиабетни и диабетни равнища на гликиран хемоглобин. Освен това при 60-64% от изследваните е открита хипертония или наднормено тегло. Най-младият участник в скрининга е на 18 година, а най-възрастният – на 94.

„ Има огромен смисъл от провеждането на подобен вид акции. Открояваше се очевидният интерес, който хората имаха към своето здраве “, споделят ендокринолозите, провели скрининга. „ Кампанията се оказа освен способ да се погрижим за себе си, само че и за околните си - родители записваха децата си, децата записваха родителите си. Жените водеха мъжете си, а мъжете - дамите си. Имахме и млада пациентка, незабавно призната по неотложност в клиниката по Ендокринология с новооткрит захарен диабет вид 2, тежко декомпенсиран. Ако не беше тази акция, най-вероятно нейното заболяване щеше дълго да остане недиагностицирано, което би довело до трайни и необратими затруднения “, споделя доктор Наталия Конова, координатор на акцията в УМБАЛ „ Александровска “, клиничен фармаколог в същата болница.

Специалистите са безапелационни, че ранното разкриване на предиабетни и диабетни положения може да предотврати доста труднолечими затруднения, което е добре освен за обособения пациент, а и за цялата здравна система. В огромна част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с вярно хранене и метод на живот, без да се стига до лекарства или инжекции с инсулин. Затова е значимо хората в риск да бъдат изследвани и съветвани преди диабетът да влезе в живота им. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР