Над 500 деца, сред които и българчета, работят нелегално в

...
Над 500 деца, сред които и българчета, работят нелегално в
Коментари Харесай

Над 500 деца, сред тях и българчета, работят нелегално в Солун

Над 500 деца, измежду които и българчета, работят незаконно в Солун. Това сочат данните от изследване на гръцката неправителствена организация " Арсис ", оповестено в Световния ден за битка с детския труд. Гръцките медии нарекоха тези деца " днешните плебеи ".

В рамките на пет месеца от неправителствената организация са интервюирали деца в Солун. От общо 550 запитани - 94 са от България и от Албания. Повечето даже се страхували да си кажат името, предава БНР.

Реално тези деца живеят на улицата. Контролират ги незаконни групи, които постоянно ги държат гладни и упражняват върху тях физическо принуждение. Децата най-вече просят, мият коли по 12 часа в бензиностанциите, продават незаконно цигари, а даже и опиати. Много работят и селскостопанска работа, тежка даже и за възрастните.

Към организацията " Арсис " има експерти с български език. Те оказват помощ в границите на опциите на организацията, с храна и с облекла, настаняват децата в предпазени домове. Работят също взаимно с полицията, с прокуратурата и с Агенцията по протекция на децата.

Стотици са малолетните мигранти, принудени да се трудят в тежки условия. Това са деца, пристигнали в Гърция без родители, лесна жертва на групи, даже от свои сънародници.

Поставени да порастват при такива условия, постоянно преди още да навършат пълноправие, доста от тези деца към този момент са с няколко закононарушения, споделят опита си юристите към " Арсис " и поучават хората да не дават пари на просещите на улицата, тъй като те не получават нищо от това, а да им купят храна или да им дадат облекла.

Днес във връзка Световния ден за битка с детския труд в центъра на Солун се организира акция, която цели да обърне внимание на обществото върху казуса. Доброволци към организацията с детски маски и с написани на тях имена на деца, потърпевши от употреба, раздават на минаващите детски рисунки. На тях написа: " Теб събуждали ли са те рано заран да отиваш на работа, когато си бил дете? Не, нали?! Не подкрепяй детския труд! ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР