Над 500 български съдии са изпратили подписка до Висшия съдебен

...
Над 500 български съдии са изпратили подписка до Висшия съдебен
Коментари Харесай

500 с подписка до ВСС срещу проекта за реформа на съдилищата

Над 500 български съдии са изпратили подписка до Висшия правосъден съвет против препоръчаната от магистратите промяна в съдилищата. Всички мнения във връзка с предлагането са негативни. Преди дни имаше и безмълвен митинг на юристи поради смяната на правосъдната карта, оповестява " Фрог ".

Министерството на правораздаването провежда и полемика на тематика “Достъпно и дейно правораздаване посредством разработване на нова правосъдна карта”, която се организира в Съдебната палата през днешния ден. В нея вземат участие представители на правосъдната власт, Омбудсмана на Република България, магистрати, юристи, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, показани в 45-тото Народно заседание.

Идеята за нова правосъдна карта “Модел 4” планува окръжните съдилища да станат съществени първоинстанционни, а районните да гледат единствено по-леки каузи. Заложено е още районните съдилища да имат непрекъснат съдийски състав, а в случай че инцидентно делата се усилят, тогава на помощ ще дойдат непостоянни сформира от съответния областен съд. До момента голям брой общини, районни съдилища и представители на неправителствени организации излязоха със мнения против възприетия от Висш съдебен съвет модел за промяна.

С заявления излязоха от Висшия адвокатски съвет и Общото заседание на юристите в страната. Позиция по въпроса одобри и Софийската адвокатска гилдия.

Становища в Министерството на правораздаването не престават да идват от общински препоръки и кметове на десетки обитаеми места. Правосъдният министър Янаки Стоилов бе безапелационен, че готвената от Висш съдебен съвет промяна основава повече въпроси, в сравнение с решения.

Предстоят публичния разисквания по промяната и от Висш съдебен съвет да се приготвят оферти за законодателни промени, като по-късно Народното събрание би трябвало да реши дали да ги поддържа.

Реформата на правосъдната карта е следващата рецензия, с която се сблъсква Висшия правосъден съвет. Институцията е обект на публично неодобрение още от избирането на Иван Гешев за основен прокурор на страната. Имало е и редица митинги. Последният подобен бе по време на визитата на Лаура Кьовеши, шефката на новосъздадената европейска прокуратура.

Основните опасения са по отношение на неналичието на самостоятелност във Висшия правосъден съвет, обслужването на политически ползи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР