Над 50 000 са подадените от гражданите и фирмите заявления

...
Над 50 000 са подадените от гражданите и фирмите заявления
Коментари Харесай

50 000 граждани и фирми са поискали отсрочване на банкови заеми

Над 50 000 са подадените от жителите и компаниите заявки до банките за отлагане на заемите си дните, откогато в средата на април бе дадена опция за кредитна почивка. От тях досега утвърдени за прилагане на отстъпката са към половината.

Това стана ясно от изявление на шефа на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за бТВ.

Въпросните 50 000 заявители са доста дребна част от кредитополучателите у нас, които са 2.5 милиона общо за банките и компаниите за бързи пари по данни на Българска народна банка към края на 2019 година Българска народна банка разгласи, че мораториумът върху заемите може да се ползва както от банките, по този начин и от дъщерните им сдружения, някои от които са компании за бързи заеми. Физическите лица кредитополучатели са 2.3 милиона, а към 100 000 са компаниите и организациите с заеми. 60% от жителите имат задължения към банки или компании за заеми до 5000 лева, сочат данните на Централния кредитен указател в Българска народна банка.

Не всички кредитополучатели обаче могат да употребяват кредитната почивка, тъй като тя има няколко условия. Основното е клиентът да е бил постоянен длъжник към 1 март 2020 година или да е имал най-вече 90 дни просрочие, както и да може да потвърди, че е обиден от рецесията с Covid-19 – да вземем за пример спад на приходите или постъпленията, излизане в болничен, прекъсване на работа и т. н.

Междувременно, кредитни консултанти пресметнаха, че заемите леко се оскъпяват за интервала на отсрочката, тъй като през тези месеци не престават да се начисляват лихви.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР