Над 5 млн. евро държавни пари е гушнала по-малката дъщеря

...
Над 5 млн. евро държавни пари е гушнала по-малката дъщеря
Коментари Харесай

Дъщерята на Костов с 5 млн.евро от Златна сграда

Над 5 млн. евро държавни пари е гушнала по-малката щерка на някогашния министър председател Иван Костов - Мина Костова, с помощта на договорка със „ златна постройка “, уредена от хора във властта на кръга „ Капитал “ и осъществена по времето на кабинета „ Борисов “ 2, написа „ Монитор ”.

Това се твърди в следствие на „ Антикорупционния фронт “ на някогашния евродепутат Николай Бареков. То беше оповестено през вчерашния ден от основаното в Брюксел англоезично издание EU Reporter, откакто от организацията първо са го дали като сигнал на така наречен „ Антикорупционен фонд “.

Втората организация се показва за без значение проверяващо Неправителствени организации, само че в действителност е част от мейнстрийма на кръга „ Капитал “ на Иво Прокопиев, от чийто фрагменти е и формирана. Самото следствие демонстрира за следващ път връзките сред Иван Костов, подсъдимите олигарси Иво Прокопиев и Цветан Василев, източването на КТБ, както и на самата държавна хазна. Отказът на „ Антикорупционния фонд “ да го огласи демонстрира, че „ явно проверява единствено комфортно за неуместни на спонсора му тематики и лица, а мълчи и отхвърля за разкрие потвърдените злоупотреби на същинската мафия в България “, разяснява в следствието самият Бареков.

В сърцевината на далаверата е „ златна постройка “, продадена от Мина Костова на държавното сдружение ЕСО (Електроенергиен систематичен оператор), която съгласно EU Reporter е коствала на страната над 5 млн. евро.

Цялата спекулация започва през май 2006 година, когато компанията, ръководена от Костова - „ Интрейдингс “, купува терена на бул. „ Цар Борис III ” № 201 от сдружението „ София Златни пясъци “, зад което стои тарторът на кръга „ Олимп “ Славчо Христов, извънредно непосредствен до Командира.

Костова строи на земята бизнесцентър с ипотека за 3,8 млн. евро, учредена от една от огромните банки в страната, чийто основен изпълнителен шеф по това време е Левон Хампарцумян.

В следствието на „ Антикорупционния фронт “ на Николай Бареков се твърди също, че сега, в който постройката е издигната, адресните си регистрации там като наематели сменят цяла поредност от компании, свързани с подсъдимия олигарх Цветан Василев, през които са били източвани милиардите от КТБ. Това надалеч не е първият път, в който името на Мина Костова изскача от аферата КТБ.

На същия адрес в бизнесцентъра се пререгистрира и свързаната с нея и фамилията й компания „ Анторна “, с която един от маститите кредитополучатели от трезора - „ Афлик България “ е сключило консултантски контракт за общо 270 000 лв..

Дружеството се сочи за част от компаниите, основани от Цветан Василев, с цел да преточва през тях милиардите, които открадна от трезора. В показанията по делото КТБ пък главният очевидец против подсъдимия банкер-олигарх – Бисер Лазов, разкри, че по предписание персонално на Василев, Мина Костова е получавала по 25 000 лв. на месец наеми от фирми-кредитополучатели на КТБ.

Далаверата обаче надалеч не стопира дотук. След като стопира хранилката от КТБ, очевидно семейство Костови е намерило нов метод за облага – от държавната хазна, освен това благодарение на кръга „ Капитал “ на другия обвиняем олигарх, трансфорат в мултимилионер точно с бандитската приватизация на Иван Костов – Иво Прокопиев, излиза наяве от следствието.

На 24 август 2016 година сдружението на Мина Костова продава постройката на ЕСО, чийто началник тогава е Иван Йотов. Йотов е назначен на тази служба през 2010 година от тогавашния енергиен министър в кабинета „ Борисов “1, посочен персонално от Иво Прокопиев за подобен – Трайчо Трайков. В момента Трайков е обвиняем с тартора на кръга „ Капитал “ по аферата EVN дружно с друго протеже на Прокопиев – ексфинансовият министър Симеон Дянков. Самата договорка по закупуването на „ златната постройка “ от ЕСО пък е осъществена по времето на кабинета „ Борисов “2, когато енергиен министър към този момент е Теменужка Петкова.

" Това удостоверява обстоятелството, че енергийният бранш у нас е хранилка за партийни лобита още от мрачните времена на приватизацията на Иван Костов ", разяснява Бареков, който уточни, че това изяснява и мълчанието на близкия до Прокопиев някогашен правосъден министър, а в този момент водач на „ Да, България “ Христо Иванов за аферите на Прокопиев и Командира.

" Какво Ви стопира да споменете имената на Костов и Прокопиев, като видни представители на българската олигархия и задкулисие ", пита Бареков, а въпросите му са адресирани особено до Христо Иванов и Антикорупционния фонд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР