Над 5 милиона тона зърно от Украйна са изнесени през

...
Над 5 милиона тона зърно от Украйна са изнесени през
Коментари Харесай

Около 60% от украинското зърно е изнесено през Румъния

Над 5 милиона тона зърно от Украйна са изнесени през Румъния - към 60% от изнесеното от тази страна. Това съобщи в четвъртък румънският президент Клаус Йоханис, представен от AGERPRES. 

Той уточни, че Румъния ще продължи да развива своята логистика, с цел да способства доста за понижаване на възможна хранителна рецесия.

" Румъния се опита и съумя да построи логистика, с цел да улесни износа на зърно от Украйна. До момента повече от 5 милиона тона зърно са изнесени през Румъния . Това е доста, това е към 60% от изнесеното за Украйна Ще продължим развиването на логистиката, т.е. пътища, железопътни линии, пристанища и по този начин нататък, с цел да допринесем доста за намаляването на възможна продоволствена рецесия ", сподели президентът преди присъединяване в съвещанието на Европейския съвет.
 Украйна приближи довоенния ритъм на експорт на зърно
Украйна приближи довоенния ритъм на експорт на зърно

Сделката обаче завършва през ноември

Той уточни, че европейските водачи ще осъдят държанието на Русия във връзка с Украйна, където тя нападна най-вече цивилни цели.

" Очевидно е, че сме солидарни с Украйна, ще продължим да поддържаме Украйна, до момента в който е належащо ", сподели Йоханис.

Припомняме, че износът на зърно от Украйна през първите 17 дни на октомври е единствено с 2,4% по-нисък в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви украинското министерство на земеделието.

Тези размери са реализирани макар продължаващата съветска експанзия и обстоятелството, че доста от черноморските пристанища на страната остават затворени заради военни дейности.

Украинският експорт на зърно се срина, откакто Русия стартира войната и черноморските пристанища на Украйна бяха блокирани, което докара до внезапно повишаване на цените на храните по света и опасения, че доставките на храни могат да бъдат нарушени в Африка и Близкия изток.

Въпреки това " зърнената договорка " сред Украйна и Русия, подписана в края на юли с Организация на обединените нации и Турция, разреши отчасти да се възобновят доставките, което оказа помощ да се избегне задълбочаване на рецесията.

През октомври, по данни на Министерството на земеделието на Украйна, са изнесени 2,12 милиона тона зърно, главно царевица и пшеница, както и ечемик.
 Зеленски: С блокирането на украинско зърно, Русия осъди света на апетит
Зеленски: С блокирането на украинско зърно, Русия осъди света на апетит

Отново подсети на сънародниците си да пестят ток

Украйна, дружно с Русия, остава един от най-големите експортьори на зърно в света.

за износа на зърно през Черно море и е подготвена да отхвърли подновяването на договорката идващия месец, в случай че настояванията ѝ не бъдат прегледани. Това съобщи Генадий Гатилов, непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации в Женева.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли, даде опция на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва завоюва гаранции за личния си експорт на зърно и торове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР