Над 480 души са преброени да пътуват с двуетажния автобус

...
Над 480 души са преброени да пътуват с двуетажния автобус
Коментари Харесай

С двуетажен автобус: Над 480 пътници отидоха в неделния ден до парк Врана

Над 480 души са преброени да пътуват с двуетажния рейс по излетната линия Х50 от Орлов мост до царския замък и едноименен парк " Врана " в неделния ден 9-ти юли. За това се похвалиха на своята страница във Facebook от експертното звено " ИБИС техници - Софхия ".

" Докато преди стартирането на двуетажния рейс, по същия маршрут пътуваха по 5-10 индивида на ден, сега на всеки курс имаме тълпи от хора. Някои идват единствено поради рейса, само че все по-голяма част от пътуващите избират да се разходят и до парка " Врана ", който предлага опция да се видят неповторими растителни типове и шедьоври на парковото изкуство. В рейса сме обезпечили самобитно екскурзоводско обслужване, употребявайки както системата за пътническа информация, по този начин и живо включване с микрофон, което в допълнение прави услугата атрактивна. " - това изясни за Марио Евстатиев, началник на екипа и създател на концепцията за възобновяване на употребата на двуетажни рейсове в София.



Тази концепция е основана на опита на други градове в Европа, които употребяват закупени от Берлин двуетажни градски рейсове втора ръка, с които провеждат постоянни линии, по които се генерира поток от туристи. В градовете Карлови вари и Шчечин към този момент има такива линии, които разпространяват освен местата, само че и публичния превоз като средство за еднодневни разходки. У нас, концепцията на екипа на " ИБИС техници - София " е намерила поддръжката на ръководителя на Комисията по превоз при столичен общински съвет Карлос Контрера, който през вчерашния ден удостовери и данните, изнесени от специалистите. Той възнамерява още идните дни да внесе предложение за придобиване на още двуетажни градски рейсове, с които да се разгърне концепцията, която включва система от експресни излетни линии с обща начална точка - спирката на нощния превоз зад храм-паметника " Свети Александър Невски ". Мястото не е определено инцидентно. То е привлекателен център за туристи и е обичайната начална и последна точка на проведени градски турове.



Линия Х50 се движи до края на октомври в почивни и празнични дни и работи с работното време на парк " Врана ". Първият курс от пл. Орлов мост е в 9:30, а последния - в 16:30. В противоположна посока от парка към центъра на столицата, рейсът вози пасажери от 10:05 до 17:05. Пътуването по атрактивната линия става с всички транспортни документи, които Център за градска подвижност издава. Важат и безусловно всички преференциални карти, припомнят специалистите.



Експертите се надяват на необятна политическа поддръжка за концепцията, когато тя бъде импортирана в столичния общински съвет и приканват, политиците да гласоподават не пез призмата на скептицизма, а с мисъл за стотиците хора, които към този момент припознаха атракцията като нещо потребно. Евстатиев примони още, че сходни линии, с изключение на атракция за жителите и гостите на града водят и до натурален прираст на продажбата на краткосрочни и дълготрайни транспортни документи, както и до понижаване на автомобилния трафик, което е от значително значение за чистотата на въздуха в столицата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР