Над 400 студенти по медицина са готови да влязат в

...
Над 400 студенти по медицина са готови да влязат в
Коментари Харесай

Над 400 студенти готови да помагат в болниците, но при ясни правила


Над 400 студенти по медицина са подготвени да влязат в лечебните заведения и да оказват помощ на медиците, в това число и на първа линия в битката с ковид, твърди 24 часа, базирайки се на анкета на Асоциацията на студентите медици в България.

За да се случи това обаче, те упорстват за ясни условия на работа, които да им подсигуряват сигурност. Сключване на контракт и възнаграждение за труда им, както и авансово образование за тези, които ще влязат в Коронавирус отделения, са част от настояванията им. Те са написани в мнение на асоциацията, което е изпратено и до здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Бъдещите лекари упорстват за среща с него, на която да обсъдят изискванията за работа.

Според студентите най-ефективният и бърз метод, посредством който лечебните заведения могат да търсят доброволци, а те от своя страна да се отзовават оптимално бързо, е посредством основаване на централизиран указател, който да се координира от Министерството на здравеопазването.

В него лечебните заведения и РЗИ да показват броя на хората, от които имат потребност, както и за кои отделения, а студентите и стажант-лекарите да попълнят формуляри за кандидатстване, оферират младите медици.

“По този метод по-малките лечебни заведения ще имат достъп до същия брой претенденти като по-големите, което би решило сериозен кадрови дефицит”, показват в мнението си студентите. Но са безапелационни, че би трябвало да минат авансово образование за дейностите, които ще им бъдат предоставени, изключително за тези, които ще влязат в Коронавирус отделенията.

Включването на бъдещите лекари в системата ще разреши да се освободи кадрови запас от отделенията, които не са профилирани за лекуване на ковид, който да бъде ориентиран към тези за лекуване на инфектирани, допълват студентите.

Сред дейностите, които може да прави един стажант-лекар, приключил семестриално образованието си, са да замести лекарския помощник, да прави обзор в приемен кабинет, да взима секрет за PCR тест или да прави бърз тест за антитела, да преглежда пациент с зараза на горни дихателни пътища под надзора на доктор, да води ежедневна документи по отношение на прегледите и активността на отделението, да подкрепя активността на РЗИ, свързани с контрола на карантинираните, вземането на проби по домовете, осъществяване на епидемиологично изследване, споделя Диян Ганев, който към този момент е приключил семестриално и е доброволец във ВМА.

Стажант-медицинската сестра пък може да прави огромна част от активността на сестрите по принцип и да замества тези от тях, които са под карантина. А студентите по медицина по-долен курс могат да вършат триаж, да работят като болногледачи и също като медицински сестри, да взимат материал за проби за ковид, както и да подкрепят активността на РЗИ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР