Над 400 коли на ден се блокират със скоба в

...
Над 400 коли на ден се блокират със скоба в
Коментари Харесай

Арестуват над 400 коли на ден в София

Над 400 коли дневно се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината наложително „ закопчаните “ коли са 128 317, а за цялата 2018 година са 152 011, сочи информация на Центъра за градска подвижност (ЦГМ), за „ Монитор “.

За да се оправи с казуса с неправилното паркиране, през 2018 година от общината купиха 10 нови паяка.

Специализираните коли за пренасяне на погрешно паркирани коли костват 2,5 млн. лева и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за колите на екипите, които поставят скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Гратис в платена зона в София

Приходите от паркиране в зоните за 2018 година са 13,8 млн. лева, като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от известията през мобилните оператори.

ЦГМ санкции собственичка на кола, спряла на непокътнатото си инвалидно място

Отново жителите избират да заплащат за паркиране в зоните с есемес. Във втория по-големина град у нас – Пловдив, общината разполага с четири паяка. Таксата за репатриране на погрешно паркиран автомобил, дружно с престоя му на наказателния паркинг до 20 часа след повдигането, е 60 лв.. Всеки идващ час на наказателния паркинг се таксува по 1,80 лева 366 500 лв. са постъпленията от вдигнати с паяк погрешно паркирани коли в града под тепетата, оповестяват от кметството.

Сумата е насъбрана от санкции на нередовни водачи за първите 10 месеца на тази година. В съпоставяне със същия интервал на предходната година постъпленията от общинския паяк тогава са били 358 200 лв..

В Бургас пък синя зона действа от осем години, като досега е повишена 7 пъти. Таксите за платено паркиране в центъра бяха въведени през 2011 година за първи път и обхващаха непретенциозен периметър от 680 паркоместа. Още на идната година обачесинята зона стартира стремглаво да пораства и към този момент е обхванала целия необятен център и елементи от кварталите “Възраждане”, “Братя Миладинови”, “Лазур” и “Зорница”. В момента в синята зона има над 5000 паркоместа. От предишното лято в града бе въведена и зелена зона край Морската градина. Цената за час престой в двете е закована на 1 лев, а заплащането става с есемес или с автомат за самотаксуване. Ако се окаже, че паркирането в зоните не е заплатено, то возилото на секундата се закопчава със скоби. Свалянето им коства 25 лв.. Отделно от това няколко паяка наблюдават непрекъснато за реда, а освобождението на автомобил от наказателния паркинг коства сред 43,20 и 62,40 лв.. Средно по 50 водачи дневно отнасят наказания за погрешно или неплатено паркиране в региона на зоната.

Сложиха скоба на "Ролс Ройс " на жълтите павета (снимка)

В морската ни столица – Варна, репатрираните коли от паяци от началото на годината са 7416, оповестяват от Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “. Двата профилирани автомобила, които обслужват града, са направили и 967 съдействия за пренасяне на коли, които пречат на компаниите, осъществяващи действия по осъществяването на инфраструктурни планове. Постъпленията от активността на паяците единствено за 9-те месеца на годината са към 300 хиляди лв., а до момента събраните в бюджета суми доближават 360 000 лв.. Още толкоз са постъпленията и от синя зона, като събраните средства се употребяват за рехабилитация на уличните платна и облагородяване на кварталите. Предстои разширение на синята зона във Варна, както и въвеждане на денонощен режим на работа на паяците. За синя зона бяха закупени нови 18 лекотоварни електроавтомобила за над 1 млн. лева, с които инспекторите да управляват паркирането в града.

Два паяка има във Велико Търново, които подвигат погрешно паркираните и създаващи заплаха за придвижването коли. Те прибират на ден приблизително по към 30-40 коли. Според информацията от общинското дружество "Организация на придвижването. Паркинги и гаражи " предходната година облагата от паяците е била 55 хиляди лева Таксата за освобождение на вдигната кола е 42 лева, а в случай че автомобилът към този момент е отвеян на наказателния паркинг, там се начислява и по 2 лева на час за престоя му.

Репатриращият автомобил в Добрич е един. Той работи от 21 януари тази година. Прибирането на погрешно паркираните коли на територията на целия град се реализира от звено „ Синя зона” към общинското дружество „ Паркинги и пазари “. Екипът, който прави репатрирането, се състои от касиер – паркинг, кранист и служител на реда, а наказателният паркинг се обслужва от 5-ма касиери – паркинг. От началото на активността на паяка до сегашния миг са репатрирани 580 автомобила. Глобата, според общинската разпоредба за организацията, сигурността на придвижването и дисциплината на водачите на транспортни средства и пешеходците, е 50 лева

По улиците на Стара Загора също се движи единствено един репатрак Интересното е, че в града на липите през 2017 година санкцията за откарване на кола на углавен паркинг бе понижена фрапантно от 60 на 30 лева

Поради финансови аргументи компанията от Пловдив, която е била ангажирана да прави тази активност, едностранно приключи контракта си с общината, напомнят от администрацията. По данни на отдела за запазване на публичния ред и ръководство на рецесии през 2016 година паякът е вдигнал 4449 паркирани в зелената зона автомобила, като в 1527 от случаите казусът е бил решен на място. Следващата 2017 година обработените коли са били 3581, притежателите на 1402 са предпочели да платят санкцията от 15 лева преди репатраторът да е потеглил. Сходни са данните и за 2018-а година, а до края на септември откараните от паяка са достигнали 2234 бройки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР