Над 40 процента от домакинствата у нас са енергийно бедни,

...
Над 40 процента от домакинствата у нас са енергийно бедни,
Коментари Харесай

Експертът Тодор Славов: Над 40 на сто от домакинствата в България са енергийно бедни

Над 40 % от семействата у нас са енергийно небогати, сподели пред Българска телеграфна агенция Тодор Славов от екологичното съдружие „ За Земята “. По думите му такива има доста и в цяла Европа. Причината е, че енергийната беднотия към този момент не се дефинира единствено на база приходите на семейството, а доколко то има енергиен комфорт, изясни Славов. Според него в тази категория попадат и фамилиите, които след заплащане на разноските за сила, остават при линията на бедността.

Сдружение „ За Земята “ създаде уебсайт, на който са дадени доста на практика препоръки по какъв начин всеки може да увеличи енергийната успеваемост в дома си, като по този начин понижи и разноските си, добави Славов. Той напомни, че най-ефективните ограничения са промяната на дограмата и слагане на изолираност. Много хора обаче не знаят, че би трябвало да се поставя изолираност освен на фасадата, а и под покрива, добави специалистът. Той акцентира, че в случай че жилището е с покривна плоча, изолираност би трябвало да има и под, и върху нея. Според Славов за осъществяването на тази задача на пазара към този момент има задоволително качествени материали на налични цени, които могат да се употребяват и от лаици. Той акцентира още, че при слагането на фасадни изолации би трябвало да се употребяват „ дишащи “, с цел да не се образува влага и плесен вътре в пространствата.

За използването на фотоволтаични панели в частни жилища, коментарът на Славов бе, че това е инвестиция без възвращаемост. В приложимост влиза единствено към 30-40 на 100 от добитата сила, останалата се губи, бе мнението на специалиста. По думите му, в случай че страната сътвори изискванията за изкупуване на остатъка от добитата сила, използването на фотоволтаици към този момент ще има смисъл.

За отоплението на дърва Славов уточни, че е най-добре да се употребяват съвременни печки, както и суха дървесина, която е с 30 % по-ефективна от влажната.

Тодор Славов е измежду лекторите на десетото издание на „ Конференция по народна власт 2024 “, която се състои във Варна. Организатори на гражданския конгрес са Общественият център за околна среда и стабилно развиване и съдружие „ За Земята “. Сред акцентите на диалозите по време на конференцията са развиването на гражданското общество, агробизнесът, навлизането на нови генетично модифицирани организми на европейския пазар.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР