Над 40% от българските компании смятат, че има предварително набелязан

...
Над 40% от българските компании смятат, че има предварително набелязан
Коментари Харесай

40% от бизнеса убеден, че обществените поръчки се разпределят предварително

Над 40% от българските компании считат, че има авансово набелязан за печеливш претендент при избора за реализатор на публични поръчки. Това демонстрира анкета измежду представители на бизнеса. Тя е извършена от Българската търговско-промишлена палата сред 12 и 16 март 2018 година по електронен път, осведомиха от БТПП.

Основните спънки пред бизнеса са корупция, административни пречки, непостижими условия и неясноти в Закона за публичните поръчки (ЗОП). Мотив за анкетата бе среща с представители на Световната банка, които изследват проблемите на публичните търгове у нас, осведомят от палатата.

Според данните на изследването, над 40% от българските компании считат, че изборът за печалившия претендент е предупреден. Малко над 20% от интервюираните са взели участие в публични поръчки и са ги печелили, а 20% в никакъв случай не са взели участие.

Причината за незаинтересоваността от бизнеса се дължи ред аргументи: попълване на доста и комплицирана документи, непостижими за дребните и междинни предприятия гаранции, липса на информация за поръчките, неспособност за дребните и междинни предприятия да извършат целия размер на поръчката.

Именно заради тези аргументи бизнесът предлага няколко рекомендации, които да създадат публичните поръчки с по-ясен и чист темперамент. Над 62% от интервюираните оферират публичните поръчки да се афишират и организират единствено по електронен път, при ясни критерии.

44% от представителите на бизнеса смятат, че не би трябвало да се включват субективни критерии. Тези субективни критерии са отсрочване на заплащанията, характерни съответни условия, които се отнасят до избран модел или услуга. 38% оферират да се планува избран % от публичните поръчки да бъде изпълняван от МСП.

30% от интервюираните предприемачи оферират да отпадне опцията за непосредствено възлагане на поръчки или посредством договаряния с съответно определени компании.

Само 13% от интервюираните представители на фирмите считат, че процедурите за публични поръчки са станали по-прозрачни след влезлия от април 2016 година нов Закон за публичните поръчки (ЗОП). 56% не виждат никаква смяна, а 31% не могат да вземат отношение по въпроса, тъй като нямат директни наблюдения.

В анкетата се оферират голям брой разновидности за противопоставяне против корупционните практики. Във всеки един от стадиите на реализиране на публичната поръчка, в случай че се основат подобаващите условия, корупцията може да бъде преодоляна.

Чрез показаните нагоре оферти на бизнеса повече дребни и междинни предприятия биха имали интерес и предпочитание да вземат участие в процедури за публични поръчки. Чрез транспарантния развой (провеждане по електронен път) ще се отстрани неприятния имидж на публичните поръчки и неприятните практики - дребен брой компании да са в непрекъснато печелившите, въпреки с не толкоз положителни оферти (оферти), обобщават от БТПП. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР