Над 40 деца в Пловдив и областта са с новооткрит

...
Над 40 деца в Пловдив и областта са с новооткрит
Коментари Харесай

Тази година 40 хлапета заболяха от захарен диабет

Над 40 деца в Пловдив и региона са с новооткрит захарен диабет през тази година. Това заяви доцент доктор Нарцис Калева-Ходжева, завеждащ Отделението по ендокринология в УМБАЛ " Свети Георги " и един от водещите експерти в България. Тя разясни, че на процедура всяка седмица едно дете се разболява от подлата болест.
" Заболеваемостта от захарен диабет вид 1 в детска възраст се усилва с геометрична градация и тази наклонност е доста тревожна ", съобщи доцент Нарцис Колева-Ходжева.

" Прави усещане, че през последните години се снижава възрастовата граница на децата, заболяващи от диабет. Дълго време главната част от дребните пациенти, разрастващи заболяването, са били на 15 години и по-големи, а в този момент все по-малки деца се разболяват ", съобщи доктор Анелия Балабанова - ендокринолог в детско поделение на МБАЛ " Централ Хоспитал " в Пловдив. От началото на годината в тази болница има три деца с новооткрит захарен диабет.

Тези проблеми ще бъдат обсъждани на започващата през днешния ден в хотел " Империал " четвърта национална конференция по детска ендокринология. В нея ще вземат участие над 100 медици, измежду които водещи български експерти и лекари от Западна Европа, Съединени американски щати и Израел.

" За първи път в Пловдив ще бъде извършен подобен значим конгрес по детска ендокринология, диабет и ендокринни болести. На него водещите специалисти ще показват най-новите научни открития и способи за лекуване на диабета и ендокринните болести ", сподели още доцент Нарцис Калева-Ходжева.

Конференцията се организира в Световния месец на диабетноболните хора, а на 14 ноември е Световният ден за битка с диабета. Участниците ще дискутират болесттите на щитовидната жлеза измежду малчуганите, другите форми на затлъстяване, както и проблемите, свързани с пубертета.

Заболяването е заложено генетично. Хората би трябвало да потърсят лекарска помощ, в случай че децата им пият доста течности, уринират постоянно, напикават се нощем, или отслабват на тегло макар положителния вкус. При тези положения на децата не трябва да се изчаква, а е добре незабавно те да бъдат заведени на обзор за проучване на кръвната захар. Колкото по-рано се открие болестта, толкоз по-добре е за пациента и лекуването му. В противоположен случай има заплаха да развие диабетна кетоацедоза, което е животозастрашаващо за него ", разясни още доцент доктор Нарцис Калева-Ходжева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР