Над 355 000 деца и ученици са били включени през

...
Над 355 000 деца и ученици са били включени през
Коментари Харесай

355 000 деца и ученици обхванати от ОП Наука и образование за интелигентен растеж

Над 355 000 деца и възпитаници са били включени през миналия интервал в действия , финансирани по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", регистрираха от МОН.

Повече от 70 000 студенти са получили поддръжка под формата на стипендии или процедура в действителна работна среда.

Резултатите показа изпълнителният шеф на Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " Кирил Гератлиев, който се регистрира за интервала 2014-2020 година, както и метода на Управляващия орган по плановете за създаване и развиване на Центрове за върхови достижения и Центрове за подготвеност.

Стана ясно, че 3 000 деца със специфични просветителни потребности на възраст сред 3 и 6 години в 34 детски градини са подпомагани в продължение на 2 години. Освен това над 11 500 деца от етническите малцинства или други уязвими групи са били подкрепени от оперативната стратегия .

316 000 възпитаници са включени в спомагателни действия за възстановяване на просветителните резултати от учениците по план " Твоят час ", а над 20 000 възпитаници са получили самостоятелни съвещания за своето бъдещо развиване .

Над 5 000 възпитаници са минали образователни практики във компании, в действителна работна среда в над 300 професионални гимназии в страната, регистрира Гератлиев.

Той посочи, че над 40 000 студенти са взели участие в студентските практики в действителна работна среда, което улеснява по-нататъшната им реализация на пазара на труда.

Над 3 000 необразовани или слабограмотни лица над 16-годишна възраст са минали курсове по ограмотяване и за асимилиране на образователно наличие в 5 и 7 клас , уточни още изпълнителният шеф.

Финансовото положение на Оперативната стратегия досега е над 1 милиарда лв. , който е програмиран в нея. Непрограмираният запас е над 200 милиона лв.. От общо утвърждения бюджет има оповестени процедури за 725 млн. лв., контрактувани са 637 милиона, 266 милиона са действително изплатени, верифицираните са 164 милиона, сподели още изпълнителният шеф.

Бюджетът по Оперативна програма " Научни проучвания и софтуерно развиване " е на стойност 560 014 272.73 лева, контрактувани са над 340 милиона, а разплатените са над 55 млн. лв..

По Оперативна програма " Образование и учене през целия живот " бюджетът е 504 628 347.32 лева, контрактувани са над 196 милиона, а разплатени са 158 милиона. В последната Оперативна стратегия " Образователна среда за интензивно и обществено приобщаване " обезпечения бюджет е 252 030 055.11 лева, контрактувани са над 77 милиона, а разплатените средства са над 43 милиона.

Гератлиев изясни, че Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " към този момент не е част от просветното ведомство, тъй като се цели смяна на ръководството, нова конструкция и преразпределението на функционалностите съгласно логиката и осъществяването на оперативната стратегия.

МОН ще бъде бенефициент през осъществяването на Оперативна програма , само че и през новия програмен интервал през 2021 година, посочи изпълнителният шеф и добави, че днешната конференция ще е последна в просветителното ведомство.

Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " поддържа промените, които министърът на образованието и науката Красимир Вълчев следва да започва, даде обещание Гератлиев.

Другите идни ограниченията, за които се чака да работи оперативната стратегия, са в региона на интензивно приобщаване на уязвимите групи в системата на учебното и предучилищно обучение , подкрепяне на стратегическата национална визия за цифровизация на образованието и други. Очаква се да бъдат назначени екипи, които да дават отговор директно за дейностите по реализацията на плана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР