Над 3500 изпълнители от всички краища на България ще се

...
Над 3500 изпълнители от всички краища на България ще се
Коментари Харесай

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

Над 3500 реализатори от всички краища на България ще се изявят в  националния фолклорен конкурс на Роженския събор, оповестиха уредниците. В дните от 19-ти до 21-ви юли на четирите подиуми ще се показват 113 певчески и инструментални групи , 107 самостоятелни реализатори, 56 танцови състава и 15 групи за национални традиции. 121 са читалищата от цялата страна, които ще покажат по какъв начин съхраняват достоверния българския фолклор..
Най-многобройна, с 45 участника ,  е Певческата група за достоверен фолклор " Дикани " от Народно читалище " Дядо Иван Арабаджията-1926 година " – с. Царацово, община Марица, област Пловдив. От този състав е и най-възрастният участник в състезанието – 81-годишната Николинка Танчева.
4-годишна певица от Центъра за социална поддръжка в Бургас е най-малкият реализатор, който ще се качи на роженска сцена.  
За пръв път в конкурсната конкуренция ще се включат 5 фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна. Това са съставите от Деленски селският дом на културата, Дом на културата в с. Чушмелий (Криничное), Народен отбор за песни и танци " Извор ", Танцов отбор „ Колорит “ и Фолк група " Фа диез bend ", всички от Одеска област.
На 20-ти юли, в границите на тазгодишния Национален фолклорен „ Рожен “, ще има и конкурс за достоверна женска, мъжка и детска носия. За присъединяване в него към този момент са подадени 57 поръчки, като искащите да се включат  ще могат да се запишат и на място, директно преди началото на състезанието.
Съборът на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ 2019 ще съчетае пъстротата на фолклорни осъществявания, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и обичайни ястия, изложби на чистопородни животни, на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, национални веселби и нестинари.
Роженските поляни ще бъдат украсени с величествен трикольор от над 7000 кв.м., а по обяд през трите дни на събора ще се извива Голямо роженско хоро.
На 19-ти и 20-ти юли от 18,00 ч. пред огромното роженско знаме ще е самодейността „ Наследство в бъдещето “ в кадър – обща фотография на всички деца и младежи, пристигнали на събитието с национални носии.
В първата вечер на събора ще е гала-спектакълът „ Рожен е България " с присъединяване на отбор „ Чинари “, Нелина, Славка Калчева, Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова и оркестър „ Гергьовден “, а в съботната родопска вечер над планината ще екнат осъществяванията на галактическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, отбор „ Родопа “  „ 100 Каба гайди ”, ФА „ 101 Каба гайди ”, ФГ „ Каба кабадайлии “ и най-хубавите родопски реализатори.
Съборът на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ се провежда от Сдружение „ Рожен – Наследство в бъдещето “ в партньорство с Община Смолян и Община Чепеларе. Иновативното културно събитие е включено в Националния културен календар. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР