Над 33 хиляди са вече жертвите на земетресенията в Турция

...
Над 33 хиляди са вече жертвите на земетресенията в Турция
Коментари Харесай

Престъпност край руините: Арести на виновни за срутените сгради в Турция

Над 33 хиляди са към този момент жертвите на земетресенията в Турция и Сирия. Почти седмица след унищожителните земетресения, с болката пораства и гнева на оживелите от загърбваните през годините ограничения за безвредно строителство. Вече има арестувани 113 души, поради неприятно строителство. В бедстващите региони се усилват и случаите на мародерства.



Хатай. Преди и след земетресението. За живота в града, какъвто беше преди седмица, припомнят единствено фотосите.

Ихсан Далар, избавител от Нурдаги: " Тези градежи не бяха следени от страната. Толкова доста хора починаха, тъй като нямаше никакъв надзор. Строителите смесват части бетон и пепел. Такова е строителството. Купчина пясък ".

Трагедия, подбудена от природата или от строителния взрив, насърчаван от по този начин наречената " строителна прошка "? Гневът, подбуден от човешката немарливост става все по-мощен. Последната строителна прошка в Турция е от 2018-та. Тя дава опция за строителство и без всички нужни документи за сигурност. Според статистиката, в бедстващите региони, строителна прошка през последните 5 години са получили 75 хиляди здания.



- Няма такова нещо като бетон... най-вече пясък е. Тази постройка и постройката насреща се сринаха в първите секунди на земетресението. Този блок беше на шест етажа. В него живееха на 130 души. Оцеляха трима.

Властите дадоха обещание арести за некачественото строителство и започнаха с показни акции. Тези фрагменти са от ареста на строителен бизнесмен на летището в Истанбул. Задържан е при опит да напусне страната за Черна гора.

Министерството на правораздаването разгласи, че основава бюра в засегнатите селища, които ще проверяват аргументите за сриването на постройките. Според доста от бедстващите обаче, арестите са опит за отклонение на вниманието от общата виновност на управляващите.



С гнева, пораства и страха край руините. По улиците на разрушените градове стартират да господстват мародери и нарушители.

- Наблизо има магазин за телефони. Всички апарати са откраднати. Разбирам, в случай че е храна и вода, тъй като тук помощ не е идвала от един-два дни. Но има и хора, които вземат кафемашини, печки. Ето, магазина насреща е изцяло разграбен.

В няколко региона се оповестява за напрежение сред турски групировки. От съображения за сигурност, след австрийските спасители и немските оповестиха, че краткотрайно приключват интервенциите.

Стивън Байер, началник на избавителен екип: " Донякъде това е естествен развой след такова злополучие. Храната и водата стартират да свършват ".

Президентът Ердоган заплаши мародерите с санкции. Вече има арестувани крадци. Иззети са скъпи предмети и огромни суми пари.



фотоси: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР