Над 31 600 души са се регистрирали като безработни от

...
Над 31 600 души са се регистрирали като безработни от
Коментари Харесай

Над 31 000 души са останали без работа от въвеждането на антивирусните мерки

Над 31 600 души са се записали като безработни от 13 март, когато беше въведено изключителното състояние поради ковид и първите ограничаващи ограничения в битката с разпространяването му, до 1 април. Това прави приблизително по 2934 души дневно, разгласи общественият министър Деница Сачева в четвъртък.

Само на 1 април в бюрата по труда са се записали 4777 души . От тях над 3000 са показали, че са изгубили работата си поради изключителното състояние. Новите безработни са главно от секторите ресторантьорство и хотелиерство, туризъм и някои браншове на индустрията, изясни Сачева. Според нея растежът на безработицата на този стадий не би трябвало да плаши, защото значително се дължи на преждевременното привършване на зимния туристически сезон, а всяка година след затварянето на зимните курорти има нарастване на безработните, които след това си намират работа в летните курорти.

Вероятно броят на безработните е по-голям, тъй като в бюрата по труда се записват хората, които имат право на обезщетение.

Общият брой на болничните, издадени от началото на изключителното състояние, е над 176 000, като над 5200 са издадени във връзка слагането под карантина поради Covid-19, сподели Сачева.

Тя добави, че нараства броят на хората на обществените помощи . Те са се нараснали с 2000 и те към този момент са 23 000. Сачева уточни, че в този момент е началото на рецесията и чака техният брой да пораства. Готвим се за най-лошото, добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР