Над 300 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха

...
Над 300 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха
Коментари Харесай

Стотици земеделци протестират в Стара Загора

Над 300 зърнопроизводители от района на Стара Загора се събраха на митинг срещу нерегламентирания импорт на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите. Те изкараха над 150 трактора и тежки машини, които минаха по бул. " Св. Патриарх Евтимий " в Стара Загора.

" Нашата позиция се сплотява към общоевропейските претенции на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Проблем основават безконтролният и нерегламентиран импорт на зърно от Украйна. Ние сме дали право на кулоар за експорт на продукция, а не тя да остава в нашите хранилища и да бъде преработвана от нашите предприятия. През месец август 200 хиляди тона слънчоглед, което е продукцията от един милион декара слънчоглед ", съобщи по време на митинга Цветан Берберов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той добави, че има догатки, че украинският слънчоглед, които е годишна продукция от 2021 година се смесва с българска тазгодишна годишна продукция.

" Украинският слънчоглед е с по-ниско качество, защото при толкоз дълго предпазване потеглят естествени процеси по гранясване на слънчогледа и това ще докара до намаление на качеството на олиото ", уточни той.

Преди тежката техника да тръгне по един от най-натоварените старозагорски булеварди, присъстващите одобриха декларация.

" Настояваме да има кулоар и украинската продукция да не остава в България, а да отива в страни, които имат потребност от нея - които са вносители, а не производители ", добави Васил Славчев член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР