Над 300 собственици и служители на малки и средни кабелни

...
Над 300 собственици и служители на малки и средни кабелни
Коментари Харесай

Кабелни оператори излязоха на протест срещу медийния монопол

Над 300 притежатели и чиновници на дребни и междинни кабелни оператори стачкуваха пред Министерския съвет. Недоволството им е поради дупуснатия от властта безпорядък в бранша, както и против монопола на двете най-големи частни малките екрани. От Националното съдружие на кабелните оператори (НСКО) " Клуб 2000 " настояват, че извършената преди дни спецакция против районни кабелни оператори в Южна България е поръчана от бТВ и Нова тв " сякаш в отбрана на авторски и сродни права ". Операцията обаче целяла разгром и кавга с дребния и междинния бизнес в бранша, с цел да бъдат вдигнати след това цените на услугите.

Протестиращите упорстват за оставката на шефа на отдел " Киберсигурност " в НСБОП Явор Колев. Те настояват, че той безпричинно обвинил сътрудниците им в " пиратство ", и се възмущават, че под негово управление е конфискувана техника за милиони. В резултат на погрома десетки обитаеми места с над 30 000 клиенти са останали с дни без интернет и телевизия.

Протестиращите подадоха отворено писмо до Бойко Борисов с настояванията си. В документа се показва, че силовата акция е погазила ползите на бизнеса и човешките права на хората, и се предизвестява, че ще завалят тъжби в Европейския съд по правата на индивида. Липсата на интернет е блокирала бизнеса и локалното ръководство в Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сепарева Баня, Благоевград, Гоце Делчев, Крупник, Сандански, Петрич, Кърджали, Хасково и десетки села. Общините спрели да обслужват жители, блокирани били банки, детски градини, учебни заведения, хотели. Регионалните електронни медии и малките екрани спрели работа, блокирана била и линията за незабавни повиквания " 112 ".

На целия кабелен бранш бе лепнато леке " пирати ", а в това време интервенцията не реализира нищо против сивия бранш и пиратството, защото ударът бе против светлата част на бизнеса, недоволстват от сдружението. Пред ДУМА участници в митинга недоумяваха за какво страната не ревизира същинските " пирати " на кабелни услуги - хотелите на олигарси и лечебните заведения, които карат пациентите да си заплащат малкия екран.

Малките и междинните компании се оплакват, че двете огромни малките екрани им постановат неизгодни условия за лъчение на стратегиите им и двойно-тройно по-високи цени спрямо тримата огромни оператора - А1, Виваком и Булсатком. От НСКО упорстват за подпомагане от властта за равни ценови условия за всички оператори. В противоположен случай локалните кабеларки ще банкрутират, а когато останат единствено огромни оператори, месечната услуга ще стане 100 лева, предизвестяват те. Протестиращите издигнаха плакати: " Службите да не работят в полза на монополите ", " Не ни оставяйте без интернет и телевизия ", " Не съсипвайте дребния и междинния бизнес ", " Искаме транспарантни и равнопоставени условия от малките екрани ", " Не ни ликвидирайте ".

Според вътрешния министър Младен Маринов няма съображение за оставка на шефа на " Киберсигурност ". " Явор Колев е задоволително добър експерт и това, което прави, е да съблюдава закона, да се бори с пиратството и с всички противозаконни действия, касаещи интелектуалната благосъстоятелност ", разяснява Маринов и продължи да упорства, че интервенциите на ГДБОП касаели сериозен проблем, който засягал държавния бюджет и имиджа на страната. Разследващите настояват, че кабелните оператори не са заявили действителните си клиенти, както и че излъчват, без да заплащат авторски права.

Снимки Емилия костадинова
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР