Над 30 свещеници от Сливенската епархия отправиха поредно искане до

...
Над 30 свещеници от Сливенската епархия отправиха поредно искане до
Коментари Харесай

Сливенската епархия се готви за протест на 12 март

Над 30 свещеници от Сливенската епархия насочиха следващо искане до Светия синод за преразглеждане решението за нов избор на сливенски митрополит. Те упорстват да бъде зачетен изборът им от 18 февруари, когато епископите Йеротей и Михаил получиха максимален брой гласове.

Свещеници от Бургас, Ямбол, Сливен, Елхово, Средец и Тополовград упорстват да се съблюдава уставът на Българската православна черква и да се анулира наредбата, с която беше касиран изборът за Сливенски епископ. Те желаеха и среща с варненския митрополит Йоан.

" Да ни събере, да ни изясни по какъв начин и за какво по този начин се получи - въпреки всичко ние сме представители на нашите духовни околии. Тези клирици и миряни са ни дали своят вот доверие, изпратили са ни там да гласуваме, само че ние не успяхме да защитим техния избор. Има правилник, който би трябвало да се съблюдава, не може да управляваш с наредби и постановления ", уточни отец Николай Клюнков от Елхово.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за  свещеник Михаил - 22 гласа.

Светият синод обаче насрочи нов избор за 13 март, който ще се организира в Синодалната палата. Ако се стигне до подобен, свещеници от Сливенската духовна епархия са подготвени на митинг на 12 март. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР