Над 30 души са на медикаментозно лечениезарадитрихинелоза. Заразяването е станало

...
Над 30 души са на медикаментозно лечениезарадитрихинелоза. Заразяването е станало
Коментари Харесай

Над 30 души се заразиха с трихинелоза, БАБХ напомня - консумацията на неизследвано месо от дивеч е опасна

Над 30 души са на медикаментозно лечениезарадитрихинелоза. Заразяването е станало вследствие на нерегламентирана търговиясмесо от отстреляно в региона на с. Медени поляни, общ. Велинград диво прасе и производството и потреблението на нетермично модифицирани месни артикули, оповестиха отБАБХ. Във връзка със сигнала от вкъщи на притежателя са конфискувани и ориентирани за унищожаваненаличните 30 кг. месни артикули.

В разгара на дейния ловджийски сезон броят на позитивните проби за съществуване на трихинела при диви прасета е повишен доста. По данни от мобилното приложение на БАБХ, в което се отразяват резултатите отлова надиво прасе,от1 октомври предходната годинаса отстреляни 7732 животни, като при 113 е потвърдено съществуването на паразитното заболяване. От началото до края на 2023-та година позитивните случаи са 121, като най-многоса те вобластите Кърджали – 41, Хасково - 19 и Смолян – 12.

РъководствотонаБАБХ припомня, че потреблението на неразучено месо от диво прасе или на месо, за което лабораторните проби не са завършили, съставлява сериозна заплаха за здравето нахората. Едва след привършване на разбора, доказващ неявяване назаразата, месото може да бъде предоставеноза консумация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР