Над 250 фармацевтични компании доставят у нас лекарства, отпускани с

...
Над 250 фармацевтични компании доставят у нас лекарства, отпускани с
Коментари Харесай

Над 250 фармацевтични компании изпращат данни в Системата за верификация

Над 250 фармацевтични компании доставят у нас медикаменти, отпускани с рецепта и изпращат данни в Системата за верификация. Общо 5 405 продуктови кодове (GTIN) са качени в Системата. Това оповестиха от Българската организация за верификация на медикаментите. 

С Българската система за верификация на медикаментите са свързани над 97% от аптеките (88 аптеки към момента не са се свързали със Системата). Всяка седмица в Системата за верификация у нас се извършват към 4 милиона преводи. 

От Системата за верификация се отписват над 75% от отпусканите с рецепта медикаменти, като задачата е през 2024 година техният дял да доближи 90%.

Системата за верификация на медикаментите в България започва на 9 февруари 2019 година за обезпечаване за пациентите на медикаменти с достоверен генезис. Тя е част от единната Европейска система за верификация на медикаментите и работи устойчиво, като се съблюдават високи условия за качество във всички съществени и поддържащи процеси. Общите индикатори за продуктивност и наличност на Системата са над 99.90%.

Утре от 13 часа от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ) ще представят за първи път взаимен план: мобилно приложение " Намери своето лекарство ". Целта е то да подкрепя българските пациенти в намирането на търсените от тях медикаменти, оповестяват от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР