Над 2000 кубични метра тинести почви и почти толкова блатна

...
Над 2000 кубични метра тинести почви и почти толкова блатна
Коментари Харесай

Пеликаните се завърнаха в Бургаското езеро

Над 2000 кубични метра тинести почви и съвсем толкоз блатна растителност бяха извадени от канала, който свързва езерото Вая с Черно море.

Преди дни Областна администрация Бургас завърши първата част от почистването на оборудването, което н пъкъл 20 години основава редица проблеми на локалните. Периодични наводнения, вреди за хиляди левове върху складови пространства и инфраструктура, затрудняване на придвижването по основната пътна артерия в посока Созопол и предпоставки за транспортни катастрофи са измежду проблемите, които бяха позволени след огромното разчистване.

Областният шеф Вълчо Чолаков към този момент е получил позитивна противоположна връзка от притежателите на хранилища към канала.

По думите на работещите в тази част на града резултатът от почистването е голям, тъй като проводимостта на оборудването е доста усъвършенствана.

 Почистват канала сред езерото
Почистват канала сред езерото " Вая " и Черно море

Проектът е на стойност за близо 1 млн. лева

Ефект има и върху околната среда. Във Вая още веднъж могат да се видят пеликани, които от години не са обитавали езерото. След направено проучване е открито, че индикаторите на водата са изцяло усъвършенствани. Очаква се това да се отрази удобно върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

Почистването на езерото е план от огромен мащаб, който се прави с европейско финансиране.

По думи на Вълчо Чолаков въпросът с канала Вая е безизходен от близо 20 години. Той съобщи, че почистването му е негово персонално предизвикателство и изрази увереността си, че откакто бъде осъществен и вторият стадий на почистването, въпросът " Вая " ще е дефинитивно затворена страница.

За по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от Вая към този момент са почистени. От дъното на канала са отстранени бетонови фундаменти, битова техника, автомобилни гуми, железни боклуци, камъни и други. Наложило се е почистващата компания да измести и кабели отвън обсега на канала.

Работниците на почистващата компания се натъкват даже на нерегламентирано бунище с всевъзможни битови боклуци - консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и други.

За втория стадий на почистването са нужни 358 213 лв.. Екипът на регионалния шеф Вълчо Чолаков към този момент е кандидатствал с план. Предвижда се с европейско финансиране да се почистят новооткритото бунище и останалите 261 метра от канала, както и да се доизгради пътят за обслужване и поддръжка на оборудването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР