Над 20 държави, сред които и България, подписаха декларация за

...
Над 20 държави, сред които и България, подписаха декларация за
Коментари Харесай

Тройно повече ядрена енергия до 2050 г: Постижима цел или обречена кауза

Над 20 страни, измежду които и България, подписаха декларация за утрояване на нуклеарната сила до 2050 година

Това стана ясно по време на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP28 в Дубай, заяви Reuters.

Това обаче значи, че светът не може да доближи " нулева чиста стойност " без построяването на нови реактори, съобщи американският делегат по въпросите на климата Джон Кери.

" Ние не акцентираме аргумента, че това ще бъде безспорната опция на всеки различен енергиен източник ", съобщи Кери по време на церемонията по откриването на COP28.

" Но... не можете да стигнете до нулева чиста сила до 2050 година без нуклеарна сила, както не можете да стигнете до нея без потреблението на хващане, потребление и предпазване на въглероден диоксид ", добави той.

Глобалният потенциал на нуклеарната енергетика понастоящем възлиза на 370 гигавата, а реактори работят в 31 страни.  Утрояването на този потенциал до 2050 година ще изисква доста увеличение на броя на новите разрешителни - и на финансирането.

Декларацията, подписана от Франция, Белгия, Англия и Южна Корея, също по този начин ангажира страните да подхващат дейности за активизиране на вложения за бранша.

На този декор, задължението за утрояване на международния потенциал за възобновима сила до 2030 година е на път да получи поддръжката на повече от 110 държав. Някои тях упорстват в окончателното съглашение от срещата това да бъде включено като световна цел, добавя Reuters.

Европейският съюз, Съединени американски щати и домакинът на COP28 – Обединените арабски емирства, активизираха поддръжка за уговорката с концепцията, че увеличението на потенциала на възобновимите източници ще помогне на страните да се откажат от изкопаеми горива.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано на срещата, че " повече от 110 страни към този момент са се включили " към уговорката.

" Сега приканвам всички нас да включим тези цели в окончателното решение на COP. "

Въпросът дали държавните управления и фирмите ще активизират големите вложения, нужни за постигането на задачата, е отворен, акцентира Reuters.

През последните години внезапно набъбнаха плановете за потребление на чиста сила, в това число слънчева и вятърна. През последните месеци обаче възходящите цени на материалите, рестриктивните мерки на работната ръка и спиранията на веригата за доставки постановиха закъснение и анулация на планове, което коства на разработчици като Orsted и BP милиарди долари под формата на отписвания.

Включването на договорката в окончателното решение на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата ще изисква консенсус измежду близо 200-те присъстващи страни.

Въпреки че Китай и Индия показаха поддръжка за утрояване на възобновимата сила до 2030 година, нито една от двете страни не е удостоверила, че ще поддържа цялостното заричане, което съчетава увеличението на чистата сила с понижаване на потреблението на изкопаеми горива.

Южна Африка, Виетнам, Австралия, Япония, Канада, Чили и Барбадос са измежду страните, които към този момент са се включили към уговорката, оповестиха публични лица за Reuters.

Основното решение, пред което са изправени страните на COP28, е дали да се спогодят за първи път за последователно " извеждане от приложимост " на изкопаеми горива в международен мащаб.

Изгарянето на въглища, петрол и газ за произвеждане на сила е главната причина за изменението на климата.

В плана на уговорката за възобновима сила, се приканва за " поетапно прекъсване на производството на сила от въглища " и преустановяване на финансирането на нови електроцентрали на въглища.

Франция съобщи, че ще събере група страни, които да изискат от Организацията за икономическо сътрудничество и раз да мери климатичните и финансовите опасности, свързани с вложението в нови въглищни активи, с цел да възпре частните финансисти да поддържат планове.

Потребителите на въглища Косово и Доминиканската република също се съгласиха да разработят проекти за последователно прекъсване на производството на електрическа енергия от въглища.

Според разбор на мозъчния концерн Ember утрояването на чистите източници като вятър и слънце, както и удвояването на икономиите от енергийна успеваемост, биха били задоволителни, с цел да се покрият 85% от пониженията на изкопаемите горива, нужни през това десетилетие за реализиране на световните цели за климата.

Целите ще засилят натиска върху богатите страни и интернационалните финансови институции да провиснал големи вложения, нужни за постигане на 11 000 гигавата възобновима сила до 2030 година - по-специално посредством понижаване на високата цена на капитала, която стопира плановете за възобновима сила в Африка и други разрастващи се страни.

" Все още съществува противоречие сред нашия капацитет и рестриктивните мерки ни за привличане на вложения ", изяснява Наджиб Ахмед, съветник в сомалийското министерство на климата.

Според Международната организация за възобновима сила през последните две десетилетия Африка е получила едвам 2% от международните вложения в региона на възобновимата сила.

Докато доста от предстоящите известия от срещата бяха съсредоточени върху обезпечаването на сила в бъдеще, повече от 20 филантропски институции насочиха вниманието към един от главните замърсители на климата - излъчванията на метан.

Филантропските групи, измежду които Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies и Sequoia Climate Foundation, обявиха, че ще влагат 450 млн. $ в идващите три години, с цел да оказват помощ на страните да започват национални проекти за справяне с метана - втората по величина причина за изменението на климата след въглеродния диоксид.

Очаква се Съединени американски щати, ОАЕ и Китай също да създадат изказвания, свързани с набирането на повече средства за тези старания.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР