Над 20 държави откликнаха след взрива в Бейрут, като изпратиха

...
Над 20 държави откликнаха след взрива в Бейрут, като изпратиха
Коментари Харесай

Вълна от световна съпричастност след ужаса в Ливан

Над 20 страни откликнаха след гърмежа в Бейрут, като изпратиха човешки и материални запаси в опустошената столица на Ливан.

По последни данни жертвите на детонацията на погрешно складиран амониев нитрат са най-малко 135. Ранените са над 5 хиляди. Без дом са над четвърт милион поданици на Бейрут. Материалните вреди се правят оценка сред 5 милиарда и 15 милиарда $.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с съвременна екипировка и подготвени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия - всяка от тези страни праща десетки професионални спасители и медици.

Осигурена беше и незабавна финансова помощ. Англия обезпечи 5 милиона паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона здравно съоръжение.

Катар провежда въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с филантропични доставки кацнаха през вчерашния ден. От Доха чакат и две полеви лечебни заведения с общ потенциал от хиляда кревати.

Иран разгласи, че изпраща в Ливан 9 тона храни и полева болница със профилиран личен състав.

Русия, Италия, Египет и даже закъсалият стопански Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и съоръжение.

Междувременно и Световната банка разгласи, че е подготвена да активизира ресурсите, с които разполага, с цел да помогне на Ливан. Банката изрази подготвеност да направи незабавна оценка на вредите и потребностите след гърмежа на бейрутското пристанище и сподели, че ще спомага за даването на държавно и частно финансиране за възобновяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона $ в помощ на опазването на здравето му. Страната претърпява най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, всеобщи уволнения и фрапантни банкови ограничавания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР