Над 2 пъти са се увеличили средствата за болничните. Делът

...
Над 2 пъти са се увеличили средствата за болничните. Делът
Коментари Харесай

Работодателите настояват за по-голям контрол от НОИ върху болничните

Над 2 пъти са се нараснали средствата за болничните. Делът на работодатели в общия размер на сумата за болничните е повишен от 16 до 24%. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-председателят на БСК Димитър Бранков по тематиката кой би трябвало да заплаща първите дни от болничния на служащия.

По думите му има доста занижен надзор от страна на способените органи при издаването на болничните. Според него работодателите не са в мощната позиция и нямат компетентността да дефинират болестта на служащия.

Нашето предложение е връщане на остарялата процедура, парите да се дават от Национален осигурителен институт и да се реализира по-голям надзор.

Бранков акцентира, че проблемите са както в системата на опазването на здравето, по този начин и осигурителната система. Той акцентира, че осигурителните измами нарастват.

Зам.-председателят на БСК съобщи още, че в случай че сме имали електронно здравно досие, би могло да се направи един по-прецизен разбор на риска.

Според него би трябвало да има минимална законова рамка, с която да се открият работните места по обитаеми места.

Иван Нейков от Балкански институт по труда и обществената политика, разясни, че концепцията е била да се увели контрола върху подправените болничн и.

Какво от това, че Национален осигурителен институт ще заплаща болничните, това ще понижили подправените болнични листове , запита той.

Нейков акцентира, че работодателят не може да глоби служащия с подправен болничен , тъй като не бил отговорен той, а лекарят, който му издал болничния.

Според него би трябвало да се направи професионален разбор за какво се е стигнало до тук.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР