Над 2 месеца заболеваемостта се повишава и вече е значителна,

...
Над 2 месеца заболеваемостта се повишава и вече е значителна,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от COVID-19 e водеща сред вирусите

Над 2 месеца заболеваемостта се покачва и към този момент е забележителна, като тази от COVID-19 е водеща. В момента се популяризира най-вече подварианта на Омикрон. В Европа също се покачва заболеваемостта от COVID-19. Хората не се и имунизираха. Масово, обаче, вирусът не се прекарва тежко. Това сподели Проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ по NOVA NEWS.

Тя предложи на пациентите да се тестват. Професорът уточни, в случай че сме заболели от COVID-19 би трябвало да си останем една седмица у дома, защото организмът има тази нужда, а и с цел да не заразяваме другите.

„ COVID-19 е измежду главните аргументи от респираторните болести за хоспитализация, тъй като не при всички хора протича леко. Има редица затруднения, както от самия вирус, по този начин и в следствие от други болести “, разясни Христова. Тя беше безапелационна, че вълната няма да доближи високите стойности от преди. „ За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове е 30 на 100 000 “, разясни специалистът.

„ Заболяването ще протича все по-леко, тъй като клетките на имунната памет пазят информацията. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще почиства вируса “, съобщи професорът.

Тя разясни, че сега COVID-19 постоянно протича с болки и инфектиране на гърлото. „ Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите, синусите е въпрос на затруднение и може да се стигне до бактериална зараза. Тогава може да има потребност от антибиотици “, добави тя.

Проф. Христова добави, че грипът е необятно публикуван и ще набира скорост. Тя добави, че сега циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус. Христова предложи съблюдаване на противоепидемични ограничения, с цел да се предпазим. Проф. Христова сподели, че в края на януари се чака пика на грипа, който ще е сходен на миналогодишния. 125 на 10 000 души приблизително за страната са заболелите от грип, добави тя. Очаква се покачването да е в пъти по-голямо. За грипа тя уточни, че е добре да се тестваме, да се приложат противогрипни препарати, само че и да си останем у дома. Тя подсети да се търси лекарска помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР