Над 2,5 млн. долара от САЩ пристигнаха в сметките на

...
Над 2,5 млн. долара от САЩ пристигнаха в сметките на
Коментари Харесай

2,5 млн. долара от Америка влязоха в Лом

Над 2,5 млн. $ от Съединени американски щати дойдоха в сметките на Профилираната гимназия „ Найден Геров ” в Лом и общинската администрация в крайдунавския град.

Сумата е подаяние от българина-емигрант в Съединени американски щати доктор Андрей Георгиев и огромна част от нея е предопределена за стипендии на даровити възпитаници. Новината, че над милион щатски $ се завещани на гимназията в Лом от нейн ученик, натрупал положение зад океана, пристигна в пристанищният град при започване на предходната година.
 gimnaziya_lom1  andrei_georgiev
След близо година и половина напредване на наследството, продажба на имущество в Съединени американски щати и административни процедури милионите от Америка дойдоха в България. В сметката на гимназия „ Найден Геров ” влязоха 2 075 000 $. „ Сумата е двойно повече от в началото оповестената, по предварителни калкулации ще стигне за стипендии на наши ученици за повече от 30 години! ”, сподели шефът на гимназията Теодор Йончев.

Миналата есен междинното учебно заведение излъчи първите 10 стипендианти – двама от тях се образоват в университети в Англия, а останалите – в български ВУЗ-ове. Тези дни стартира и втория банкет на претенденти за стипендиите „ доктор Георгиев ”. За получените от община Лом 500 000 $ ще бъде образуван публичен съвет, който ще реши по какъв начин да се влага сумата.

„ Всички процедури ще бъдат транспарантни, считаме да изразходваме парите за благоустрояването на Лом, в начинание, което да носи дълготрайна изгода за града и жителите му и да се трансформира в незабравим знак за достойния българин доктор Георгиев! ”, сподели кметът на Лом Пенка Пенкова. Най-вероятно великодушният донор ще бъде препоръчан тази година и за почетен жител на Лом посмъртно.

В свое изследване преди месеци вестник „ Труд ” разкри, че доктор Андрей Георгиев е наследник на кмет в Ломско през 30-те години на предишния век, приключил е гимназия „ Найден Геров ” в Лом, а по-късно и Медицински университет в София. След Втората международна война той емигрира във Франция, а след това и в Съединени американски щати, където над 50 години построява кариера на предан на пациентите си доктор. Д- р Георгиев издъхва през 2014 година в на 93 години и оставя съгласно неофициални оценки средства и парцели за над 40 млн. $.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР