Над 15 години сградата на Русенската художествена галерия се руши,

...
Над 15 години сградата на Русенската художествена галерия се руши,
Коментари Харесай

Частен случай: Русенската художествена галерия тъне в разруха

Над 15 години постройката на Русенската художествена изложба се разрушава, покривът тече, а картините на международни и български класици са застрашени от влагата. Кой е виновен за положението на галерията и по кое време ще стартира дълго чаканият й ремонт - вижте отговорите в " Частен случай ".

Русе

Художествената изложба в Русе е издигната преди 40 години с концепцията да бъде средище на изобразителното изкуство във всичките му форми и да е сцена на концерти и представления. Събрала е във фонда си близо 3000 картини, графики, статуи, дребни пластики на създатели от края на 19-ти век до наши дни.

Творби, които всеки миг могат да бъдат унищожени изцяло. Защото покривът на галерията тече, а специфичният климатик, който би трябвало да поддържа микроклимата в залите, е изключен от години поради непостижимите разноски. Така насъбраната влага стартира постепенно да завладява и разрушава стени, мазилки и тавани.
Николай Колев, ръководител на Дружество на русенските художници: От самото си изграждане очевидно нещата не са били напълно ясно замислени, тъй като на първия етаж, непрекъснато се наводнява. Явно потъва или става нещо с водите, които не се водят както би трябвало - неприятно архитектурно решение.
Капризите на времето се отразяват и на картините, които се демонстрират пред посетителите.
Николай Колев, ръководител на Дружество на русенските художници: Когато стане студено платната се отпускат, увисват. Картините не наподобяват по метода, по който ги е замислил художника. Трудно е, а за жалост, тъкмо есенните, зимните и пролетните месеци са месеците, през които най-вече хора посещават галериите по принцип.
Заради влагата постоянно се постанова картините на класици като Владимир Димитров - Майстора или Иван Мърквичка да бъдат реставрирани.

Последните " ремонтни кръпки " по галерията са правени през 2001 година
Елена Великова- шеф на Русенска художествена изложба: Постоянно писахме писма в разнообразни интервали до разнообразни кметове, тъй като постройката е общинска. Оттогава минаха 20 години.
Още през 2010 година Община Русе се пробва да откри решение на казуса като кандидатства за финансиране по европейски план за неотложния ремонт. Но както постоянно се случва, публичната поръчка е обжалвана от изгубилите състезанието, срокът е изтърван, а парите окончателно изгубени.

Това че, постройката е общинска благосъстоятелност и не е монумент на културата, пречи да бъде включена към планове за възобновяване на музеите в Русе. През това време уредниците в галерията се чудят по какъв начин да опазят картините, тъй като 50% от изложбеното пространство на процедура е неизползваемо.
Мария Тодорова - организатор в Русенската художествена изложба: Проблемът с водата и течовете е на горния етаж, където са експозициите.Сега тук на това равнище имаме единствено една дребна зала, където е допустимо да се експонират творби... просто не смеем да използваме пространството пълноценно.
Как наподобява галерията учудва и самите гости.
Светла Георгиева: Има течове. Трябва да се вземат ограничения. Не е прелестно, като влезеш да има локви. Лятото пък е горещо. От едната прекаленост на другата. Лошото е, че не се прави ремонт и не се вземат ограничения, пък би трябвало да е на равнище.

Цветанка Велкова: Галерията, съгласно мен, има потребност от измазване, от оправяне на покрива, защото виждаме пукнатини.
След направените огледи на строителни експерти от общината, излиза наяве, че за ремонта на художествената изложба са нужни към 1,5 мнл. лв.. Засега, обаче пари няма.

От Министерството на културата обявиха, че дават финансова поддръжка за действия по запазване, консервация и реституция на недвижими културни полезности. Но постройката на Русенската художествена изложба не има подобен статут, по тази причина и не може да получи средства по тази стратегия.

Според Закона за културното завещание ремонтът на галерията би трябвало да се обезпечи финансово от бюджета на Общината. Потърсихме притежателя на постройката - Община Русе. Оттам обясниха, че поставят дългогодишни старания да намерят средства за плана за ремонт, който към този момент е утвърден и увериха, че няма да позволен културното завещание на Русенската изложба да бъде развалено и унищожено.

Докато стартира обаче дълго чаканият ремонт, въпросите, които остават да звучат в акустичните зали на културния институт са: " Колко още ще извършва функционалността си тази постройка? " и " Ще остане ли Русе без художествена изложба? ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР