Над 142 хиляди са реализираните нощувки в община Стара Загора

...
Над 142 хиляди са реализираните нощувки в община Стара Загора
Коментари Харесай

Увеличение с близо 50 % на нощувки отчитат в Община Стара Загора

Над 142 хиляди са осъществените нощувки в община Стара Загора през 2021 година. Това е растеж с близо 50 на 100 спрямо 2020 година, стана ясно по време на първото за тази година съвещание на Консултативния съвет по туризъм към Община Стара Загора.

„ През 2020 година общият брой на нощувките е 97 712, а през 2021 - 142 595, което демонстрира, че стартира гладко възобновяване на равнищата отпреди пандемията “, сподели по време на срещата отрасловият зам.-кмет Милена Желева. „ Увеличение се следи и в легловия потенциал на настанителната база. През миналата година той е бил 3 537 кревати, а през 2020 година - 3 374 кревати “, добави Маргарита Крумова, нач.-отдел „ Туризъм и юношески действия.

Милена Желева акцентира, че все още не е напълно подготвен Културният календар на Община Стара Загора за 2022 година, защото към момента няма признат народен бюджет, което бави приемането и на локалния бюджет от Общинския съвет. „ Вече се работи по програмата за туризъм за тази година, само че не знаем каква ще бъде рамката на бюджета. Надяваме се тя да резервира параметрите, които имахме и до в този момент “, уточни още зам.-кметът. От думите ѝ стана ясно, че се планува провеждането и надграждането на емблематични културни конгреси като Кинофестивалът „ Златната липа “, Джазфорумът, Бирфестът, Тракийският народен фолклорен събор „ Богородична стъпка “ и други.

„ Държим да превърнем в привлекателни местоположения арт зоните навън, където младежите да припознаят своето място за изява. Предвиждаме продължение на уикенд събитията с наситена и забавна стратегия напролет и лятото. Работи се интензивно за завръщането на славата на Стара Загора като литературна столица на България. Очаква се в града да се организира и първият рок фестивал с присъединяване на аматьорски групи “, описа зам.-кметът. Тя напомни, че Община Стара Загора е единствената община, която от 2020 година досега е одобрила редица стопански ограничения в поддръжка на бизнеса. „ От въвеждането на изключителното състояние през март 2020 година, след диалози сред управлението на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и кмета Живко Тодоров, Общински съвет Стара Загора реши ползвателите на общински терени, извършващи стопанска активност в заведения за хранене и развлечения или за разполагане на маси за консумация - така наречен тротоарно право, да бъдат освободени от тези разноски. През същия интервал бяха освободени от задължението за възнаграждение на месечен наем, наемателите на общински обекти, извършващи действия за реализирането, на които е въведена безспорна възбрана за времето на деяние на въведените краткотрайни противоепидемични ограничения. Изцяло затворените бизнеси бяха освободени и от такса битови боклуци за времето, в което не работят. От 1 март 2021 година до 30 юни 2022 година ограниченията в поддръжка на локалния бизнес са удължени като ползвателите на така наречен „ тротоарно право “ заплащат 30% от данъка “, напомни още Желева.

Председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Вени Петрова благодари за оказаната поддръжка от страна на Община Стара Загора и добави, че това е от голямо значение за дребния и междинен бизнес. „ За страдание сега ситуацията в бранша е доста тежко. От началото на 2022 година до в този момент повече от 15 заведения и 4 места за настаняване в общината са прекратили активност. Отчита се и повишението на цените на тока, газта, доставките на разнообразни първични материали и услуги също са с нови цени, което води до банкрути. Браншът е на ръба на оцеляването “, добави още Петрова. Тя изрази вяра за смяна през пролетните месеци. „ Трябва да развиваме районните марки и посетителите на града да станат туристи, и да посетят кафене, магазин и да нощуват тук. Снимките на новия пълнометражен български филм, който ще се снима в Стара Загора ще сътвори условия за по-мащабна реклама, която да притегли български и непознати туристи “, добави още Вени Петрова.

По време на срещата стана ясно, че в напреднал стадий са договаряния за привличане на туристи от Турция за отмора в Стара Загора. „ Търговско промишлената палата в Стара Загора има сделка с комерсиалните покои в европейската част на Турция за взаимни планове “, добави ръководителят на ТПП Олег Стоилов. Началникът на отдел „ Туризъм и юношески действия “ Маргарита Крумова добави, че Стара Загора ще вземе присъединяване в 38-мото Международното туристическо ревю “Ваканция & СПА ”. Това е едно от най-мащабните туристически събития на Балканите и слага във фокуса на вниманието значимото стратегическо направление в развиването на страната ни като туристическа дестинация.

Милена Желева акцентира също, че отварянето на Зоопарка в Стара Загора ще бъде от основно значение за привличането на туристи. Изцяло обновеното оборудване ще притегля туристи както от околните обитаеми места, по този начин и гости от по-далечни дестинации.

От началото на 2020 година Консултативният съвет по туризъм е в нов състав. Част от него към този момент са деканът на Стопански факултет към Тракийски университет доцент доктор. Блага Стойкова и Галина Турнова, член на Българската асоциация на туристическите организации, на Сдружение на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение „ Бъдеще за туризма “, както и шеф на една от първите туристически организации в Стара Загора.

„ Стара Загора е едно прелестно място сплотяващо хилядолетна история и актуален образ. Време е да покажем на хората, че Стара Загора я има и тя е едно привлекателно място за отдих и отмора. Трябва да привличаме туристи към Стара Загора “, пожела Галина Турнова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР