Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това

...
Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това
Коментари Харесай

България е на трето място по брой младежи, издържани от родителите си

Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Емил Мингов на кръгла маса в София на тематика „ Работа за младите, младите на работа “, заяви Нова ТВ.

Социологическо изследване подрежда България на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си до 35-годишна възраст. Трудно е да се разбере за какво те не желаят да работят и да учат. „ Имаме феномен - намаляваща безработица и голямо търсене на работна ръка ”, разяснява заместник-министърът.

Мингов призна, че част от неактивните младежи са в уязвимо състояние, в това число от ромската общественост, само че друга част не желаят да работят.

Уравляващите създават модел на центрове в самите ромски общности. Предвижда се самите роми да приказват с младежите и да схванат какво може да ги задейства. Има воля да се промени модела, при който те работят нерегламентирано и взимат обществени помощи.

В регистрите на бюрата по труда ежемесечно има към 16-17 хиляди безработни младежи, които чакат поддръжка за включване в образование и претовареност. Средният престой на младежите в бюрата по труда е 3,2 месеца и е по-кратък спрямо другите възрастови групи, означи той.

По думите на зам.-министър Мингов през 2022 година са съумели да намерят работа на съвсем 20 хиляди младежи на първичния пазар на труда и съвсем 10 хиляди младежи са включени в стратегии за претовареност, финасирани от държавния бюджет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР