Над 140 души в Мeдицински университет – Пловдив бяха запознати

...
Над 140 души в Мeдицински университет – Пловдив бяха запознати
Коментари Харесай

Млад лекар от Пловдив е надежда за стотици жени в битката с рака на гърдата ВИДЕО

Над 140 души в Мeдицински университет – Пловдив бяха осведомени с всичко, което би трябвало да знаят за рака на млечната жлеза. Събитието беше инициирано от Медицински Симулационен Тренировъчен Център.
Прочетете още
На лекцията бяха разисквани тематики, с които всяка една жена би трябвало да бъде осведомена. Сред тях беше изтъкната значимостта от ранната диагностика, профилактиката, епидемиологията, както и заболеваемостта, смъртността, типовете рак на гърдата и методите на лекуване.  
" Ракът на млечната жлеза е обществено значимо заболяване и неговага профилактика заема централно място в обществената тактика на това заболяване. Тази е причината Медицински Симулационен Тренировъчен Център да започва серия от събития, на които да притеглим внимание върху нуждата за самоизследване и разкриване на болестта в неговите ранни етапи, които е гаранция за неговото по-дефинативно лекуване ", заяви шефът на центъра проф. доктор Благой Маринов, който е и заместник-ректор по научноизследователска активност на МУ-Пловдив. 

„ Благодарим на управлението на Симулационния център и на Медицински университет, които закупиха два типа тренажори за проучване на млечни жлези. При едните е допустимо самата жена да наложи тренажора на себе си, с цел да изследва жлезите си след месечния й цикъл. Другите тренажори са обособени мулажи, които дават опция за хирургична диагностика на туморни обединения, които се намират както в разнообразни елементи на млечната жлеза, по този начин и увеличени лимфни възли под мишниците ”, това съобщи доктор Валентин Иванов, който е хирург и мамолог в УМБАЛ Каспела и помощник в Симулационния център. 

Още вижте във видеото: 



Д-р Иванов добави, че това са едни новаторски тренажори, които университетът ще даде свободно и занапред ще бъдат проведени доста курсове и разнообразни обществени интензивности, които ще показват и ще срещнат допустимо най-вече дами с патологията.

„ Като апел за дамите, бих споделил, че е добре да се срещнат с главните признаци по отношение на диагностиката на това заболяване и какви са типовете проучвания, които могат да се вършат ”, добави той.

Сред тях са хирургичният обзор и образното проучване, като тези два прегледа вървят ръка за ръка. Ехографията също е един доста добър способ, който е подобаващ за дами с паренхимни гърди.

„ Ехографията и мамографията са най-известните проучвания измежду обществото за диагностика на рака на млечната жлеза и са невзаимно заменяеми способи, а по-скоро взаимно допълващи се и е доста значимо да се избира съгласно пациента, точното нагледно проучване, защото има случаи на пациентки, които са 20-годишни и им се предлага мамография. Това не е най-хубавият вид, тъй че би трябвало да се сортира всеки един пациент и да се работи персонализирано ”, безапелационен е доктор Иванов.

Освен, че доктор Валентин Иванов е хирург и мамолог в УМБАЛ Каспела в Пловдив, той работи и като помощник в Медицинския симулационен подготвителен център, където прави образование на курсисти, които желаят да се занимават съответно с хирургия.

Съветът му към пациентите е да посещават постоянно профилактични прегледи. Жените след 45-годишна възраст всяка година наложително да посещават хирург за обзор, както и да правят мамография на двете млечни жлези в две проекции. Съветът за дамите под 45 години е да заложат на метода на ехографията.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР